Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo hlásí rekordní rok. Loni poprvé prodalo více než půl milionu aut

Naše téma
Redakce / ČTK | 15.01.2016
Volvo XC90. | foto: Volvo Cars
Celoroční odbyt švédského výrobce osobních automobilů Volvo Cars loni poprvé v 89leté historii firmy překročil hranici půl milionu vozů. Automobilka, kterou vlastní čínská společnost Geely, v loňském roce zvýšila prodej o osm procent na rekordních 503 127 vozů.
Firma těžila ze silného růstu poptávky ve Spojených státech (70 047 aut, nárůst o 24,3 %) a Evropě (269 249 vozů, nárůst o 10,6 %). Její prodej výrazně podpořilo nové SUV XC90 (test najdete zde) - zájem o něj překonal dokonce i očekávání samotné automobilky. Volvo nakonec prodalo 40 621 kusů druhé generace XC90.

Nejprodávanějším vozem však i v roce 2015 zůstal tradiční bestseller, tedy menší "esúvéčko" XC60. Volvo dokázalo udat 159 617 exemplářů.

Volvu se dařilo také na českém trhu, tuzemské prodeje vzrostly o 3,4 procenta na 1656 prodaných vozů.

Společnost počítá s příznivým vývojem odbytu také v letošním roce. Cílem automobilky je dosáhnout ve středně dlouhém období ročního celosvětového prodeje 800 000 vozů.

"Nyní, když máme za sebou úspěšný rok 2015, stojíme před druhou etapou své globální transformace. Po jejím dokončení přestaneme být okrajovým hráčem na automobilovém trhu a staneme se skutečně globální značkou luxusních vozů," uvedl šéf podniku Hakan Samuelsson.

V následujících letech Volvo představí velké modely řad 90 a 60 postavené na modulární platformě SPA, kterou už využívá XC90. Prvním zástupcem řady 90 bude sedan S90, po němž bude následovat kombík. Sedan automobilka oficiálně představila už před několika dny.

Kromě řad 90 a 60 budou na trh uvedeny také menší modely založené na kompaktní modulární platformě (CMA). Volvo se kromě toho soustředí na vývoj hybridních vozů, jejichž součástí budou nové hybridní agregáty zahrnující čtyřválcové a tříválcové spalovací motory. A vůbec poprvé bude představen také plně elektrický vůz, přičemž společnost Volvo očekává, že ve střednědobém horizontu zaujmou elektrifikovaná vozidla 10 procent jejího ročního prodeje.

Čínská Geely v roce 2010 koupila Volvo Car od americké automobilky Ford Motor za 1,8 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard Kč). Ford převzal Volvo Car v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustředí na výrobu nákladních vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů