Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo bude testovat samočinné řízení v reálném provozu. Půjčí auta rodinám

Naše téma
Redakce | 02.05.2016
Volvo XC90 s autonomním řízením. | foto: Volvo Cars
Švédská automobilka Volvo patří mezi nejvýraznější průkopníky a nejhlasitější obhájce autonomního řízení. A už na příští rok chystá nezvykle ambiciózní zkoušku samočinného řízení. Ve Velké Británii totiž rozdá vozy vybavené autopilotem vybraným rodinám.
Auta tedy budou využívat "normální" lidé, kteří se budou pohybovat po veřejných silnicích. Volvo pak bude shromažďovat informace o každodenním využívání těchto vozů a získaná data použije při vývoji autonomně řízených vozidel vhodných pro podmínky reálného světa.

Takto získaná data jsou podle automobilky výrazně užitečnější než data z testů na uzavřených okruzích.

Volvo XC90 s autonomním řízením.


Ještě letos Volvo spustí výběrové řízení na "cílové domácnosti" a začátkem příštího roku se projekt "Drive Me London" rozjede. Nejprve jen s omezeným počtem automobilů se semiautonomním řízením - tedy pravděpodobně pokročilým asistentem pro jízdu v kolonách nebo na dálnici, nikoli plnohodnotným autopilotem.

V roce 2018 však prý Volvo nasadí 100 plně autonomně řízených vozů, což z projektu učiní největší a nejrozsáhlejší program na testování autonomního řízení v britských ulicích.

Volvo XC90 s autonomním řízením.


Automobilka se autonomnímu řízení věnuje především z důvodu zvýšení bezpečnosti silničního provozu, což koresponduje s jejím závazkem, na jehož základě by počínaje rokem 2020 neměl v nových vozech Volvo nikdo zemřít ani by v nich neměl být nikdo vážně zraněn.

„Autonomní řízení představuje v oblasti automobilové bezpečnosti velký skok kupředu," tvrdí prezident a generální ředitel automobilky Hakan Samuelsson. „Čím dříve budou vozidla s autonomním řízením na silnicích, tím dříve budou zachraňovány životy." Podle Volva může samočinné řízení snížit počet dopravních nehod až o 30 procent.

Volvo XC90 s autonomním řízením.


Autopilot však také podle Volva může i šetřit řidičův čas. Autonomně řízená vozidla totiž budou mít k dispozici sdílené informace o aktuální dopravní situaci a mohou na ni reagovat. Tím se má také omezit tvorba kolon.

„Vozidla s autonomním řízením mají hned několik zásadních předností," je přesvědčený Hakan Samuelsson. „Z toho důvodu je třeba, aby vlády po celém světě přijaly příslušné zákony a nechaly vytvořit potřebnou infrastrukturu, aby bylo možné uvést autonomně řízená vozidla do provozu co nejdříve. Automobilový průmysl nemůže udělat všechny potřebné kroky sám. Potřebujeme pomoc ze strany vlád."
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů