Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volva poznají, jak se cítíte. Usnout vás auto nenechá, ale únavě se přizpůsobí

Naše téma
Redakce | 24.03.2014
Volvo vyvíjí systém, který pozná míru únavy řidiče a podle toho přizpůsobí nastavení vozu. | foto: Volvo Car
Göteborg/Praha - Systémy upozorňující řidiče na únavu už dnes najdeme v modelech hned několika značek. Jenže Volvo chce jít ještě dál. Vyvíjí totiž technologii, která momentálnímu rozpoložení řidiče přizpůsobí nastavení auta. 
V současné době švédská automobilka provádí testování senzorů monitorujících chování řidiče. Poznají například, na co se právě osoba za volantem dívá, zda se plně věnuje řízení, jestli se jí nezačínají zavírat oči nebo v jakém směru a úhlu má nakloněnu hlavu.

Na základě získaných údajů pak mohou bezpečnostní systémy dokonce zasáhnout do řízení vozu. To znamená, že takový vůz nejenže zajistí, aby neopustil svůj jízdní pruh nebo se příliš nepřiblížil k automobilu před sebou, ale zároveň bude také schopen vzbudit řidiče, který za volantem usne.

„Pokud vůz umí zjistit, zda řidič věnuje řízení potřebnou pozornost, mohou se bezpečnostní systémy dané situaci lépe přizpůsobit. Například je-li člověk za volantem dostatečně pozorný, aktivují se systémy na podporu řidiče později. Jestliže se naopak na řízení adekvátně nesoustředí, aktivují se o něco dříve," vysvětluje Per Landfors, vedoucí projektu, který se soustředí na funkce podporující řidiče.

Světla se natočí tam, kam se zrovna díváte
Součástí tohoto souboru technologií mohou některé z aktuálně využívaných systémů, například systém udržení vozidla v jízdním pruhu, systém upozornění na nebezpečí kolize s funkcí automatického brzdění s plnou brzdnou silou nebo adaptivní tempomat s asistentem pro jízdu v kolonách.

Senzory sledující řidiče otevírají dveře také dalším možnostem. Na základě sledování pohybů oka může vůz přizpůsobit vnitřní a vnější osvětlení tak, aby měl řidič zajištěny co nejpříjemnější podmínky k jízdě. Jinými slovy: takto vybavené Volvo bude umět svítit tím směrem, jakým se řidič zrovna kouká. V současnosti adaptivní světlomety reagují na pohyb volantu.

Vůz bude dále třeba schopen nastavit automaticky polohu sedadla, protože za volantem rozpozná majitele či další osoby, s nimiž se vlastník o auto dělí.

Kdy systém dorazí do produkčních modelů, to zatím švédská automobilka nenaznačila. Už ho však nasadila do testovacích vozů a současně provádí výzkum, jehož cílem je zjistit, jak nejefektivněji rozpoznat únavu nebo nepozornost. Technologie sledování chování řidiče je jednou z několika iniciativ, jež mají společnost Volvo Car přiblížit jejímu cíli pro rok 2020, aby v nových vozech Volvo nebyl nikdo usmrcen ani vážně zraněn.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů