Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen má absolutní rekord na Pikes Peak. Zajel ho s elektromobilem

Naše téma
Daniel Fuglevič | 25.06.2018
dalších 6 fotek
Volkswagen I.D. R Pikes Peak. | foto: Volkswagen
Na legendární vrchařské trati na hoře Pikes Peak v Coloradu dle předpokladů padl nový absolutní rekord. Volkswagen zde se svým čistě elektrickým speciálem I.D. R překonal o pořádný kus původní rekord Sébastiena Loeba z roku 2013.
Bezmála 20kilometrovou trať směřující až do 4300 metrů nad mořem před pěti lety pokořil francouzský mistr rallye Sébastien Loeb v čase 8 minut a 13,878 sekundy. K jízdě přitom využil vrchařsky upravený Peugeot 208 T16 s 3,2litrovým šestiválcem o výkonu 886 koní (652 kW).

Jak to ale vypadá, elektřina má v současnosti nekompromisně navrch. Volkswagen totiž se svým „papírově“ slabším, ale plně elektrickým závoďákem I.D. R nyní bez problému zajel nový nejlepší čas tratě. Pilot Romain Dumas zvládl přetnout cílovou čáru s časem 7 minut a 57,148 sekundy.

První elektrické závodní auto Volkswagenu je tedy rovněž prvním vozem, který trať Pikes Peak dokončil pod hranicí 8 minut. Se svým časem tak Dumas porazil i rekord pro čistě elektrická auta. Dosud držel nejrychlejší čas Novozélanďan Rhys Millen, který s Toyotou TMG EV P002 zajel čas 8 minut 57,118 sekundy.

Volkswagen I.D. R sice využívá elektromotorů o síle „jen“ 680 koní (500 kW) a 650 Nm točivého momentu, ale s celkovou hmotností 1100 kg a mnohem lepší aerodynamikou jednoduše neměl problém absolutní rekord pět let starého upraveného hatchbacku od Peugeotu překonat. Z nuly na 100 km/h dokáže I.D. R zrychlit za 2,25 sekundy.

Romain Dumas přitom tvrdí, že trať mohl v případě zcela ideálních podmínek zajet ještě rychleji. „Místy byla mlha, docela vlhko a v druhé části tratě i pár mokrých míst. "S časem jsem spokojený, ale mohli jsme jet rychleji, kdyby bylo v prostředním sektoru úplně sucho,“ okomentoval svou jízdu.

Na kompletní záběry z rekordní jízdy si musíme ještě chvíli počkat. Nepochybně ale půjde o naprosto šílenou jízdu. Těšíme se.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů