Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen ukázal nový Amarok. Vypadá fakt "chlapácky"

Naše téma
Radek Pecák | 07.07.2022
Nový Volkswagen Amarok | foto: VW
Divize Užitkové vozy koncernu Volkswagen představila druhou generaci pick-upu Amarok
Schopnější v terénu a užitečnější při plnění pracovních povinností. Taková bude nová generace pick-upu Volkswagen, která se právě odhalila při internetovém přenosu.

Oproti předchůdci vůz nyní narostl a přesahuje tak o o 35 centimetrů hranici pěti metrů. Ve verzi se singlkabinou (je v ní jen jedna řada sedaček) se díky tomu, a rovněž prodlouženému rozvoru (o 173 milimetrů na nynějších 3270 milimetrů) na korbu vejdou dvě europalety. 

Auto toho také více uveze. V závislosti na verzi může být nosnost 1,16 tuny. Na "kouli" pak lze připojit přívěs s hmotností až 3,5 tuny.

Díky menším převisům karosérie má teď Amarok také lepší prostupnost terénem. I díky tomu a samozřejmě mohutnému přednímu nárazníku vypadá vůz opravdu "chlapácky". Brodivost se zvýšila z dřívějších padesáti centimetrů na součaných osmdesát.

Výkon chybět nebude

Pod kapotu se budou montovat čtyřválcové turbodiesely s výkony 110. 125 nebo 150 kW, dále bude v nabídce šestiválcový přeplňovaný třílitrový vznětový motor poskytující 177 kW a na vrcholu se ocitne přeplňovaný zážehový čtyřválec se zdvihovým objemem 2,3 litru. Ten poskytne řidiči k využití až 222 kW. Dá se očekávat, že bude ve voze označeném jako Amarok R. V Česku ale všechny motorizace nabízené nebudou. Vozy s výkonem na 154 kW budou vždy vybaveny novou desetistupňovou automatickoju převodovkou.

Točivý moment agregátů se bude přenášet buď na zadní nebo na všechna čtyři kola.

Interiér nabídne zcela jiné pojetí přístrojové desky. Centrální displej je orientovaný na výšku a může mít úhlopříčku buď 10 nebo 12 palců.

Ke zpříjemnění jízdy nebo vylepšení bezpečnosti poslouží 20 asistenčních systémů. Mezi nimi například nový parkovací asistent. Vrcholné verze budou mít ve výbavě například adaptivní Matrix světlomety či kožené čalounění.

Automobil se bude vyrábět v Jihoafrické republice, ve stejné továrně jako Ford Ranger. S jeho novou generací totiž Amarok sdílí množství technických řešení.

Zatímco na řadě jiných trzích bude druhá generace dostupná již na konci letošního roku, v Česku se podle informací zdejšího zastoupení začne prodávat až v první polovině příštího roku.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů