Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagenu Tiguan zůstaly čtyřválce, přináší ale mnoho novinek

Naše téma
Dominik Valášek | 19.09.2023
dalších 25 fotek
Volkswagen Tiguan | foto: Se svolením Volkswagen
Jen pár týdnů po odhalení Passatu Variant nové generace, přijíždí z dílen Volkswagenu i nová generace Tiguanu. Mimořádně populární SUV je na trhu od roku 2007, a chystaná generace bude již třetí. Zvenku i uvnitř vozu lze vypozorovat mnohé podobnosti s Passatem, potažmo i s chystanou novou generací Škody Superb a Kodiaq. Dobrou zprávou je široká paleta motorizací, zahrnující klasické benzínové a naftové čtyřválce.
Stejně jako v případě Passatu, ani u Tiguanu neodhaluje tisková zpráva všechny podrobnosti. Přímo od Volkswagenuse tak nedozvídáme například vnější rozměry vozu, potažmo jejich rozdíl oproti minulé generaci. Víme však, že je SUV o blíže neurčený kousek delší, a že velikost kufru mezigeneračně narostla o 37 litrů na 652 litrů v základu. Vůz pak stojí na poslední evoluci modulární platformy MQB evo.

Zevnějšek vozu je stejně jako u Passatu celkově „zahlazenější“ a vpředu mu dominují LED matrix světlomety poslední generace, spojené horizontální zasklenou linií se znakem. Podobné schéma se nachází i vzadu, kde jsou užší LED koncová světla. Kola jsou v nejvyšších výbavách dvacetipalcová a koeficient aerodynamického odporu se snížil z 0,33 minulé generace na 0,28.

Podobnosti s Passatem pokračují i v kokpitu, kde je nejvýraznější novinkou velký, na šířku orientovaný dotykový displej infotainmentu, vyčnívající z palubní desky. Skrze displej o úhlopříčce až 38 centimetrů se ovládá spousta funkcí a Volkswagen slibuje nové intuitivní rozhraní, podpořené ještě hlasovým ovládáním s asistentem IDA.

Podívejte se na nový Tiguan i na oficiálním videu:

Svůj displej má před sebou i řidič – přístrojová deska je pochopitelně ryze digitální – a nechybí head-up displej. Poslední malý OLED displej se pak nachází v otočném ovladači na středovém tunelu. Jde o kombinovaný ovladač, skrze který lze nastavovat hlasitost multimédií, jízdní režimy a ambientní osvětlení. Trojici podobných ovladačů nalezneme i v chystané nové generaci Škody Superb a Kodiaq.

Středový tunel jako takový pak nabízí poměrně dost odkládacích prostor, za což vděčíme přesunutí voliče převodovky pod volant. Tak jako u Passatu i u Škodovek tady platí, že se s manuálními převodovkami již nepočítá, takže řazení probíhá výhradně pod volantem, kde se vedle otočného voliče nachází i „pádla“ po stranách.

Z interiéru je nutné zmínit také sedadla. I Tiguan dostane za příplatek ortopedická sedadla ergoActive Plus, disponující pneumatickou bodovou masáží. Nechybí ani vyhřívání a odvětrávání, jejichž spuštění lze nastavit podle venkovní teploty.

Tisková zpráva neuvádí ani veškeré údaje o chystaných motorizacích. Zmiňuje však, že k dispozici budou jak benzínové motory TSI, potažmo jejich mild-hybridní verze eTSI, tak i turbodiesely TDI a plug-in hybridy eHybrid, které nabídnou až 100 kilometrů čistě elektrického dojezdu. Všechny motory budou spárovány vždy se dvouspojkovou převodovkou DSG, a u některých variant se objeví pohon všech kol. Docela dobrou představu, o jaké motory se bude přesně jednat, můžeme získat opět u nedávno představeného Passatu. Ten disponuje motory 2.0 TDI o výkonech od 122 do 197 koní, 2.0 TSI o výkonech 204 a 265 koní, a plug-in hybridem s motorem 1.5 TSI, dostupným s výkony 204 a 272 koní.

Novinkou je u Tiguanu rovněž adaptivní podvozek DCC Pro, disponující tlumiči s dvojicí elektronicky řízených ventilů. Objeví se zároveň i systém Vehicle Dynamics Manager, spojující ovládání vektorování točivého momentu XDS a tuhosti tlumičů na jednotlivých kolech. Díky tomu by měl být Tiguan v zatáčkách mimořádně agilní a schopný.

Vůz zatím nemá české ceny a na trhu jej můžeme čekat v prvním čtvrtletí příštího roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů