Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen představil studii BUDD-e. Elektrický minivan má dojezd přes 500 km

Naše téma
Redakce | 06.01.2016
dalších 15 fotek
Volkswagen BUDD-e. | foto: Volkswagen
Volkswagen na veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronic Show v americkém Las Vegas představil koncept BUDD-e. Osobní dodávka s elektrickým pohonem se sice designem inspiruje u legendárního Typu 2, technika je však vysoce moderní.
Studie na délku měří 4597 milimetrů, široká je 1938 mm a vysoká 1834 mm. Rozměry by se tedy řadila mezi aktuální modely Touran a Multivan.

Vůz stojí na nové platformě MEB (Modular Electric Platform) s rozvorem 3,1 metru, která byla navržena speciálně pro elektrifikované vozy. Proto počítá se zástavbou balíku potřebných baterií, aniž by tím byl negativně ovlivněn prostor pro posádku.

Volkswagen BUDD-e.


Baterie jsou integrovány do podlahy a podle Volkswagenu mají celkovou kapacitu 101 kWh, což má při plném nabití vystačit až na 533 kilometrů jízdy. Výrobce také tvrdí, že akumulátor lze na 80 procent kapacity dobít za 15 až 30 minut.

O pohon se pak starají dva elektromotory, přičemž každý z nich má na starost jednu nápravu. Celkový výkon činí 317 koní, maximální rychlost je kvůli dojezdu omezena na 150 km/h.

Volkswagen při premiéře konceptu nešetřil odvážnými výroky. Podle něj BUDD-e představuje "mikrobus pro 21. století" a jeho architektura je prý předzvěstí konce aut využívajících fosilní paliva. Výrobce chce úspěch elektromobilu podpořit také příznivou cenovkou.

Volkswagen BUDD-e.


Ano, BUDD-e se opravdu bude vyrábět, produkční verze by se mohla objevit v roce 2019.

Otázkou samozřejmě je, jestli sériové provedení dostane i některé z futuristických funkcí konceptu. Ten lze například použít jako externí agregát, vůz má dále ovládání pomocí gest, které umožňuje otevřít posuvné dveře pouhým mávnutím rukou, či solární panely na střeše.

S autem lze bezdrátově komunikovat, například prostřednictvím telefonu či chytrých hodinek. BUDD-e také postrádá zpětná zrcátka - místo nich jsou jen kamery.

Volkswagen BUDD-e.


V interiéru pak najdeme volant s dotykovými plochami namísto tlačítek, obrovský displej umístěný na palubní desce nebo různě polohovatelná sedadla.

Šikovným nápadem je třeba i vysouvací úložný prostor v zadním nárazníku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů