Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen potichu ukončil výrobu modelu Scirocco

Naše téma
Dominik Valášek | 12.10.2017
Volkswagen Scirocco R. | foto: Volkswagen
Vůz, který v roce 2008 fascinoval revolučním designem v rámci modelové řady Volkswagenu, odchází po takřka deseti letech do důchodu. Prodeje byly za posledních pár let velmi slabé, takže ačkoliv byl nástupce původně plánován, zatím to na nové „Šíro“ nevypadá. Svůj podíl zde má i velká emisní aféra.
Aktuální Scirocco bylo celkově třetí generací vozu svého jména. Ta první přišla na trh kdysi dávno v roce 1974 a za sedm let se prodalo celkem půl milionu vozů. Generace druhá následovala bez prodlení v roce 1981 a o několik let později jí doplnilo ještě špatně prodávané Corrado, původně plánované coby nástupce.

Od roku 1992 se však po Sciroccu úplně slehla zem a k obnovení názvu došlo až o 16 let později. Nejprve se v roce 2006 představil vizionářský koncept IROC a v roce 2008 byla spuštěna výroba nového sériového auta.

Jak bylo řečeno již v úvodu, Scirocco vypadalo oproti všem stávajícím modelům Volkswagenu úplně nově a teprve časem se prakticky všechny modely postupně připodobnily právě k němu.

Vůz stál na platformě PQ35 vypůjčené z Golfu a k dispozici byla i rozsáhlá nabídka motorů, vrcholící verzí Scirocco R o výkonu 265 koní (195 kW). Nové Scirocco už si ale koupíte jen jako skladové auto, neboť výroba byla definitivně ukončena. Na druhou stranu, pokud jste po Sciroccu dosud pokukovali, právě teď je ta příležitost, neboť skladové vozy mohou být k mání za pěkné ceny.

Zbývá samozřejmě otázka, co se bude dít dál. Jisté je, že žádný přímý nástupce neexistuje a ani není v plánu do blízké budoucnosti. Nejpravděpodobnější varianta je taková, že se Scirocco v nabídce Volkswagenu objeví za několik let jako elektrický sporťák na platformě MEB.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů