Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen I.D. naznačuje elektrickou budoucnost. Převezme za vás i balík

Naše téma
Redakce | 29.09.2016
dalších 23 fotek
Koncept Volkswagen I.D. | foto: Volkswagen
Německá automobilka Volkswagen dopředu avizovala, že na autosalonu v Paříži představí koncept elektromobilu, který poodhalí budoucnost značky a předznamená příjezd podobného produkčního vozu. A že půjde o auto podobně revoluční, jako byl legendární brouk.
Volkswagen studii, pojmenovanou I.D., ve Francii skutečně odhalil, stejně jako svoje plány v oblasti produkce vozidel s elektrickým pohonem. Automobilka například chce v roce 2025 prodávat jeden milion elektromobilů ročně (loni Volkswagen prodal celkem zhruba 10 milionů aut) a stát se jedničkou na trhu.

Do roku 2025 pak prý koncern vyvine v rámci svých značek více než 30 nových elektromobilů. A v příštích dvou letech by to zároveň mělo být kolem 17 hybridních vozů.

Předobrazem produkčního elektromobilu, který by se měl začít prodávat v roce 2020, je právě zmiňovaná studie I.D. Hatchback s futuristickým designem a účelnou aerodynamikou stojí na platformě MEB, jež byla vyvinuta speciálně pro vozy s elektrickým pohonem.

Koncept Volkswagen I.D.


Baterie jsou tedy uloženy v podlaze, což Volkswagenu umožňuje použít baterie s velkou kapacitou a také si pohrát vnitřním prostorem. 

Koncept I.D. má vnější délku 4100 milimetrů, takže je o 155 mm kratší než Golf, šířka studie je 1800 mm, výška 1530 mm. Přední a zadní partii přitom spojuje dlouhý rozvor: 2750 mm. To je, navzdory kratší vnější délce, o 130 mm více než u Golfu. Hodnota rozvoru dosahuje dokonce téměř úrovně modelu Passat.

Jako pravdivé se tak jeví tvrzení automobilky, že koncept nabídne při rozměrech podobných Golfu vnitřní prostor na úrovni většího Passatu.

Nabídne i autonomní řízení
Variabilní interiér kromě toho vyhlíží velice futuristicky, zajímavostí je absence ovládacích tlačítek nebo páček, veškeré ovládání se děje prostřednictvím dotykových displejů.

Zároveň jde o vozidlo, které nabídne systém autonomního řízení. Využívá k němu řadu senzorů - například laserové, které jsou umístěny v rozích střechy, dále ultrazvukové a radarové, ale pracuje také s bočními kamerami a jednou přední kamerou. Technologie umožňující jízdu bez zásahu řidiče by pro produkční vůz měly být k dispozici v roce 2025. U studie se po aktivaci autopilota schová volant.

Koncept Volkswagen I.D.


Na budoucnost se myslelo i v oblasti konektivity. V budoucnosti prý bude mít každý řidič Volkswagenu svůj vlastní uživatelský profil „Volkswagen ID", v němž jsou uložena nastavení sedadel a klimatizace, oblíbené rozhlasové stanice a skladby, nastavení audiosystému, vnějšího zvuku vozidla, konfigurace navigačního systému, způsob dekoračního osvětlení i kontakty.

Tento profil bude uložen v cloudu a prostřednictvím chytrého telefonu každý Volkswagen ihned rozpozná, jaká osoba právě usedne za volant. A veškeré nastavení jí automaticky přizpůsobí.

Jako poštovní schránka
Auto však může být propojeno i s domácností, posádka například bude moci prostřednictvím kamer v domě či bytě z automobilu kontrolovat, zda je všechno v pořádku. Další zvláštností je schopnost vozu přebrat poštovní zásilku, pokud není majitel zrovna doma. Jako poštovní schránka přitom slouží zavazadlový prostor automobilu - Volkswagen si to představuje tak, že doručovatel balíků lokalizuje pomocí GPS polohu vozidla a zároveň obdrží prostřednictvím aplikace přechodné oprávnění k přístupu do zavazadlového prostoru.

Majitel pak jen obdrží zprávu, že byla zásilka doručena a zavazadlový prostor se následně zamkne. Volkswagen už prý pracuje s mezinárodními poskytovateli logistických služeb na realizaci tohoto konceptu.

Koncept Volkswagen I.D.


Studii I.D. pohání elektromotor o výkonu 170 koní (125 kW), který umí vůz rozjet na 160 km/h. Zrychlení z klidu na stovku pak zabere necelých osm sekund.

Pro sériovou verzi však budou k dispozici i elektromotory s nižším nebo vyšším výkonem. A podobné to bude s bateriemi, Volkswagen totiž počítá s možností nakonfigurovat si různě velkou sadu akumulátorů s odlišnou kapacitou. Dojezd se však má pohybovat mezi 400 a 600 kilometry.

Za cenu blízkou Golfu
Baterie lze nabíjet kabelem nebo indukčním rozhraním v přední části vozidla. Zatímco při nabíjení kabelem je nezbytné zapojit vůz do sítě samostatnou nabíjecí zásuvkou, zaparkuje I.D. při indukčním nabíjení jednoduše nad nabíjecí deskou. Elektronika dohlédne na to, aby byla poloha vozidla přesná. Kromě toho bude možné vůz odeslat k indukčnímu nabíjení také automaticky.

Prostřednictvím rychlonabíjecího systému by se už po 30 minutách měly akumulátory dobít na 80 procent kapacity.

O termínu uvedení produkčního elektromobilu, jehož předobraz studie I.D. představuje, do prodeje už byla řeč, počítá se s rokem v 2020. Elektromobil přitom má být cenově na úrovni lépe vybaveného Golfu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů