Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vláda odmítla návrh zadržovat řidičské průkazy za rychlost

Naše téma
ČTK | 19.01.2015
Ilustrační foto | foto: DENÍK/Vlastimil Leška
Praha - Vláda dnes odmítla návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje, aby policie mohla zadržovat řidičské průkazy motoristům za překročení nejvyšší povolené rychlosti.
Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou k projednání novelu poslanci.

Kraj v novele zákona navrhuje, aby police měla právo zadržet řidičský průkaz těm řidičům, kteří v obci překročili nejvyšší povolenou rychlost o nejméně 40 kilometrů v hodině a mimo obec o nejméně 50 km/h. Policie by také měla mít podle návrhu právo zadržet řidičský průkaz v případě překročení rychlosti v obci o víc než 20 km/h a mimo obec o 30 km/h, pokud se řidič v předchozích 12 měsících dopustil stejného přestupku.

Podle ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je návrh mimo jiné nekoncepční. Zdůraznil, že už nyní se ukládá povinně zákaz řízení například za porušení zákazu předjíždění nebo opakované nedání přednosti v jízdě. "Návrh by tak vytvářel neodůvodněně nerovné postavení mezi přestupci, kteří se dopustili překročení nejvyšší dovolené rychlosti, a pachateli jiných, přinejmenším srovnatelně závažných deliktů, a to bez ohledu na jejich případné následky," uváděli legislativci ve stanovisku pro vládu.

Nerovné postavení by podle vlády vznikalo i mezi jednotlivými řidiči, kteří překročili povolenou rychlost. Řada těchto přestupků se zjišťuje pomocí radarů a kamer a na tyto přestupky by navrhované opatření nedopadalo. Vztahovalo by se tedy jen na některé případy stejného druhu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů