Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Víte, že Wartburg pracoval na autě s motorem uprostřed? Vypadalo skvěle!

Naše téma
Jan Zajíc | 18.03.2017
další 3 fotky
Prototyp Wartburg 314 - P100. | foto: Stadtarchiv Eisenach
Když se řekne Wartburg, většina z nás si jistě vybaví nezaměnitelný hluk, namodralý dým a charakteristický zápach. A taky jednoduchou karoserii, která zůstala desítky let prakticky stejná. Přitom mohlo být lépe.
Východoněmeckou automobilku Wartburg proslavily v podstatě jen dva modely. V letech 1956 až 1965 šlo o typ 311 (včetně mezitypu 312) a mezi roky 1965 až 1988 o známější řadu 353 (na tu pak ještě navázal Wartburg 1.3 vyráběný do roku 1991). 

Oba vozy pod kapotou měly tříválcový dvoutakt, který poháněl přední kola. Ale především byl původcem výše uvedených známých - a často vysmívaných - vlastností.

Wartburg však nechtěl být s dvoutakty spojen navěky, pracoval i na jiných řešeních pohonné soustavy. Fascinující je v tomto ohledu zejména prototyp známý jako P100, případně 314, jemuž se automobilka věnovala na počátku 60. let.

Jde o auto, které rozhodně nevypadá jako produkt Wartburgu.

Čtěte také: Prodejce nabízí auta ze „socíku" v super stavu. Tahle Škoda najela jen 9000 km

Zajímavý je už elegantní design, zejména zadní partie vypadají skvěle. Ještě interesantnější je však právě pohonné ústrojí. Prototyp P100 totiž dostal plochý čtyřválec, který poháněl zadní kola. A pozor, byl umístěn uprostřed!

Výrobce o tomto zvláštním, pro klasický sedan skutečně neztradičním, uspořádání uvažoval z několika důvodů. Otevírala se tím například cesta ke dvěma zavazadlovým prostorům, ale cílem prý bylo nabídnout i dobré jízdní vlastnosti.

Agregát byl přitom zřejmě usazen pod zadními sedadly. Mimochodem, na plochém motoru Wartburg pracoval už od 50. let.

Přečtěte si: JK 2500 je zapomenutý skvost z Československa. Po jediném kusu se slehla zem

Do sériové výroby se ale "warťas" s motorem uprostřed nikdy nedostal, konstruktéři si totiž nedokázali poradit s několika nevýhodami tohoto řešení. Problémem bylo například chlazení agregátu, motor také v kabině vytvářel nepříjemný hluk a byl k němu i složitější přístup.

Přesto na základě prototypu P100 vznikl později ještě koncept nádherného sportovního kupé s označením 313/2, jehož elegantní vzhled jakoby ani nemohl vzniknout v socialistickém bloku... Ani tento sporťák se nakonec produkce nedočkal.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů