Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Víte, proč má Golf GTI tohle zvláštní čalounění a řadičku jako golfový míček?

Naše téma
Jan Zajíc | 08.07.2017
dalších 15 fotek
Aktuální Volkswagen Golf GTI Performance. | foto: Volkswagen
Volkswagen Golf GTI je jedním z nejznámějších a nejprodávanějších hot hatchů na světě. Byl dokonce jedním z prvních, původní generace se objevila už v roce 1976. Aktuální provedení přitom na svého prapředka navazuje dvěma zvláštními prvky: charakteristickým čalouněním sedaček z kostkované látky a hlavicí řadicí páky připomínající golfový míček.
Tyto detaily, které jsou pro Golf GTI - a v posledních letech i pro další GTI modely od Volkswagenu, či Golfy GTD a GTE - typické, vymyslela designérka Gunhild Liljequist, vyučená malířka porcelánu, která pracovala pro Volkswagen mezi roky 1964 a 1992. Do automobilky nastoupila jako první vůbec první žena v oddělení designu.

"Inspirovala jsem se u svých cest po Velké Británii. Vždycky se mi líbily tamní kvalitní látky s kostkovanými vzory," prozradila Liljequist. "Můj úkol byl tehdy jasný. Dělali jsme na sportovním Golfu, o němž nikdo ještě nic neviděl, takže jsem k tomu přistoupila s pohledu sportovnosti. Černá barva působí sportovně, ale chtěla jsem také nějaké barvy a kvalitu. Můžeme tedy říct, že GTI v sobě má prvek britské sportovnosti," tvrdí.

Z její hlavy pochází také nápad vyrobit hlavici řadicí páky ve tvaru golfového míčku. Tento koncept byl sice původně vedením zamítnut, nakonec se ale do auta dostal.

Kostkovaný vzor (v katalogu jej najdete pod označením "Clerk") a řadičku připomínající golfový míček ale nenajdete ve všech generacích Golfu GTI. Pokud nepočítáme různé speciální edice, objevují se tyto detaily pravidelně opet od páté generace. Na jejich různá provedení se můžete podívat v galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů