Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Střet s kamionem ukazuje, jak moc jsou Volva bezpečná

Naše téma
Daniel Fuglevič | 16.06.2018
Řidič Volva bez vážného zranění opustil svůj vůz. | foto: reddit.com
Ne nadarmo jsou automobily značky Volvo přirovnávány k nezničitelným tankům. Vždyť pro bezpečnost a odolnost svých vozů je švédský výrobce vyzdvihován po celém světě. A nedávná ošklivá nehoda jistého norského řidiče ukazuje, proč tomu tak vlastně je.
Máme zde učebnicový příklad nejnebezpečnějšího typu nehody. Řidič dnes už postaršího Volva XC70 možná usnul za volantem, možná byl rozptýlen nějakou jinou činností a zcela bez náznaku uvědomění vjel do protisměru přímo vstříc rozjetému kamionu.

Místem nárazu tak byla boční část přídě, přímo v zorném poli řidiče. Absorpce energie zde tedy není rozložena do celé šířky deformační zóny vozu, ale pouze do jejího okraje – náraz do této části vozu proto může mít mnohem ničivější následky.

Jak se ale můžete přesvědčit, i starší Volva v disciplíně čelního nárazu s malým přesahem excelují a jsou na něj velmi dobře připravena. Ačkoliv byste čekali nejhorší, podle dostupných informací řidič Volva bez vážného zranění opustil svůj vůz. Video končí ve chvíli, kdy muž ještě vlastnoručně vyhazuje trosky z interiéru a snaží se dostat ven.

Pohled na slisovanou boční část přídě Volva dále ukazuje, že energie nárazu byla opravdu dobře vstřebána a kabinu vozu vlastně vůbec nezasáhla. Kamionu se po nárazu částečně otevřely řidičovy dveře, ale také on si z nehody neodnesl žádná zranění.

Působivé nakonec je, že zmíněné Volvo je již starším modelem z roku 2007 a švédská automobilka bezpečnost svých vozů proti tomuto typu nebezpečné kolize od té doby ještě dále vylepšila. Například v USA je test střetu s malým přesahem teprve od roku 2012 obsažen v metodikách institutu IIHS (obdoba evropského Euro NCAP, který tento test dodnes neprovádí).

Nové modely dorazily zase s tužší a odolnější konstrukcí pro ochranu posádky uvnitř. Vůči původním 11 procentům ultra pevné oceli ve Volvu XC70 z roku 2007, tak už dneska automobilka začala stavět „ochranné klece“ svých aut s poměrem této oceli na 30 až 40 procentech (viz srovnání v galerii).

Nekompromisní přístup Volva k bezpečnosti:
• U Volva již od roku 1970 funguje unikátní tým odborníků pro výzkum reálných nehod. Samotná automobilka tak studuje, dokumentuje a analyzuje nehody vlastních vozů. Za padesátiletou dobu existence tým analyzoval přes 43 tisíc dopravních nehod s více než 72 tisíci účastníky. Právě tímto způsobem Volvo neustále zlepšuje bezpečnost svých modelů a zavádí nové inovace na poli bezpečnosti.
• Během posledních 10 let vedl zmíněný přístup ke snížení počtu vážných zranění cestujících ve vozech Volvo o 50 procent. Není pak tajemstvím, že automobilka chce počet smrtelných nehod a vážných zranění ve vozech Volvo do roku 2020 snížit úplně na nulu. A to se týká i nehod zahrnujících chodce či cyklisty.
Jak tým pro výzkum nehod pracuje:
• - Pokaždé, když v okruhu přibližně 100 kilometrů okolo ústředí značky v Göteborgu dojde k vážné nehodě zahrnující Volvo, dostane výzkumný tým upozornění prostřednictvím bezpečnostního komunikačního rozhraní, a to kdykoliv ve dne i v noci.
• - Pokud je to možné policie odloží odtah vozidla, než tým dorazí na místo, což umožňuje přesné zaměření a zaprotokolování průběhu nehody včetně její fotodokumentace.
• - Dotazováni jsou zástupci policie, svědci, a pokud je to možné, i přímí účastníci nehody. Poté je vůz odtažen k další analýze do centra pro bezpečnost vozů Volvo do výrobního závodu. Jsou shromážděny všechny podstatné informace, včetně záznamu o zraněních a jejich případných trvalých následcích.
• - Ty jsou pak pečlivě analyzovány zaměstnanci z centra výzkumu bezpečnosti, oddělení konstrukce nových vozů a lékařskými odborníky.
• - Tím se vytváří cenná databáze, která poskytuje znalostní podporu vývoje dalších nově chystaných modelů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů