Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Unikátní kruhový objezd v Anglii má sedm „kruháčů“ v jednom. Jak funguje?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.09.2017
další 4 fotky
„Kouzelný kruhový objezd“ v anglickém městě Swindon. | foto: youtube.com
Kruhové objezdy jsou i u nás oblíbené a rozšířené. Ve většině případů totiž ve srovnání s běžnými křižovatkami zjednodušují a urychlují dopravu. Unikátní kruhový objezd v anglickém Swindonu ale na první pohled vypadá neuvěřitelně složitě a někoho by možná i vyděsil.
Město Swindon v anglickém hrabství Wiltshire se může pyšnit jedním z nejpodivnějších kruhových objezdů na světě. Vlastně ale nejde o jeden „kruháč“, je jich celkem sedm v jednom a město ho nazývá doslova „kouzelným kruhovým objezdem“.

Pokud vám to hlava stále nebere, tento kruhový objezd funguje úplně klasicky. Auta do něj vjíždí z několika vjezdů, přičemž jsou dále rozdělena do jednotlivých pruhů, které vedou k dalším menším kruhovým objezdům. Ty vás poté zavedou do vámi zvoleného výjezdu. Při pohledu na dopravu si pak ještě musíte uvědomit, že tady jsme v Anglii a jezdí se na druhé straně.

Provoz se muže zdát na první pohled jako neuvěřitelný chaos, ale ve výsledku prý tento obr mezi kruhovými objezdy zajišťuje plynulý tok velmi husté dopravy a dle průzkumů je bezpečnější než klasický objezd nebo křižovatka. Řidiči zde totiž nemají šanci jezdit rychle. Během pěti let se zde odehrála pouze jedna vážná nehoda.

Podobně unikátních kruhových objezdů je ve Velké Británii hned několik, nicméně ten ve Swindonu patří mezi největší. Pokud stále nechápete, jak byste se z něj vymotali, na videu níže se pak můžete podívat na znázornění všech možných tras. Nakonec opravdu nejde o takový chaos, jak se zdá.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů