Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video týdne: Odvážní Češi ve vzduchu, naštvaný Range Rover a lev mířící na Dakar

Naše téma
Redakce | 06.07.2014
Martin Šonka Martin Šonka dokázal podletět skákající auto. | foto: Robin Boot/redbull.com
Praha /VIDEO/ - Martin Šonka je známý český pilot, který létá divoké závody Red Bull Air Race. Tentokrát však zkusil něco jiného. A rozhodně divočejšího. Letadlem podletěl skákající auto, za jehož volantem seděl Marek Rejman.
Obvykle se Martin Šonka proplétá mezi pylony, které se v případě kolize vyfouknou, takže letadlu neublíží. Jenže při tomto triku musel letět ani ne dva metry nad zemí rychlostí 180 km/h a trefit se do mezery mezi odrazovou a dopadovou rampou. Kovová konstrukce přitom váží skoro tunu a rozhodně by se po kontaktu s křídlem nevyfoukla...

K žádné kolizi naštěstí nedošlo a kousek se české dvojici podařil. A jak vypadaly přípravy? "Jak se chcete připravit na něco, co nikdo na světě ještě nezkusil a vy jste ten první? Musíte věřit jeden druhému," popsal na svých internetových stránkách Šonka dění před pokusem. A Marek Rejman přidal svoje dojmy: „Sešlápl jsem plyn a vyrazil, když jsem řadil dvojku, koukal jsem na tachometr a soustředil se na správnou rychlost, nájezd do rampy a skok. Najednou jsem uslyšel řev motoru letadla... a tvrdý dopad. Bylo strašně divný, že auto se nehýbalo, prostě stálo. To jsem ještě netušil, že zůstalo viset zadními koly na přední hraně dopadu, 5 metrů nad zemí. Ale věděl jsem, že letadlo bezpečně prolítlo a to byl skvělý pocit."



Land Rover minulý týden na festivalu rychlosti v Goodwoodu poodhalil rychlou novinku. Range Rover Sport SVR bude nejostřejším autem, jaké tato britská značka vyrabila. Pod kapotou by měl mít přeplňovaný pětilitrový osmiválec s výkonem 550 koní. Vzhled zatím kvůli drobnému maskování stále zůstává malým tajemstvím, ale návštěvníci festivalu rychlosti si alespoň mohli vychutnat neuvěřitelný hluk, který rychlý Range Rover Sport vydává. To samé můžete díky dramaticky udělanému videu udělat i vy.



Hodně rychlý bude i Peugeot 2008 DKR určený pro slavný Dakar. Francouzská automobilka v týdnu zveřejnila nový klip o tomto speciálu a současně prozradila i několik technických informací. Že vůz má pohon jen dvou kol, už víme delší dobu. Novinkou však je prozrazení pohonného ústrojí. 2008 DKR sází na naftový šestiválec se dvěma turby s výkonem 340 koní a točivým momentem až 800 N.m.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů