Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Tohle elektrokolo chce nahradit vaše auto. Uveze nákup i spolujezdce

Naše téma
Jan Markovič | 02.03.2019
Electrom LEV | foto: Electrom
Stroj, který ujede na jedno nabití až 300 kilometrů půjde do prodeje v prosinci.
Cyklističtí nadšenci tvrdí, že na kole zvládnou totéž, jako kdyby jezdili autem. To je samozřejmě nesmysl. Sice se mohou proplétat zácpou, jezdit po cyklostezkách nebo v lese, ale jakmile se zhorší počasí, už v tak velkém pohodlí nejsou. A co kdyby si chtěli zajet do supermarketu pro větší nákup nebo by potřebovali vyzvednout své dítě ze školy? V tom jim možná teď pomůže unikátní stroj jménem Electrom LEV.

Zkratka LEV znamená „lehké elektrické vozidlo“. Jde v podstatě o elektrokolo, ve kterém se ale sedí mnohem pohodlněji než na běžném kole. Zvedací plexisklo kryje jezdce před počasím, řídítka jsou umístěná po stranách. Vzadu je kufr na 100 litrů nákladu, tedy solidní nákup ze supermarketu. A navíc je ho možné odejmout a použít zadní prostor jako místo pro dětského spolujezdce.

Ale pozor, ani pohon není řešen jako u běžného elektrokola. Do rychlosti 10 km/h sice jezdec šlape a pomáhá kolu s rozjezdem, pak se ale systém přepne a jede výhradně na elektromotor. Jezdec ale může dál šlapat a tím doplňovat energii do baterie a prodlužovat dojezd. Výsledkem je, že člověk šlape konstantní rychlostí, ať už jede po rovině nebo do kopce. Režimy se přepínají automaticky.

Výrobce tvrdí, že kolo na jedno nabití tak ujede okolo 100 kilometrů. Řeč je ale jen o základním provedení s jednou baterií. Články půjde ke kolu dokoupit a rozšířit tak jeho dojezd až na 300 km. Stejně tak se může zvýšit i maximální rychlost z 35 na 70 km/h. S takovými parametry by v Česku toto elektrokolo nebylo legální, vynálezce se ale dušuje, že stroj dokáže upravit podle legislativy v dané zemi.

Podívejte se na následující video. Na něm je vidět prototyp a různé způsoby jeho využití. Jakkoliv se nám myšlenka líbí, zdá se, že zatím je stroj vyroben s úrovní domácího kutila – některé díly nevypadají právě pěkně. I proto teď v kampani na serveru Indiegogo žádá o peníze. Pokud vše půjde podle plánu, dostane se do prodeje v prosinci tohoto roku. Základní cena by měla být 4000 dolarů, tedy asi 90 tisíc korun.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů