Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Svítí lépe xenony, nebo LED světlomety? Podívejte se na srovnání

Naše téma
Dominik Valášek | 27.03.2017
Porovnání halogenových, xenonových a LED světlometů. | foto: Youtube/Nick Murray
Klasické halogenové žárovky sice má stále mnoho nových aut, ale jejich nejlepší časy už jsou zřejmě pryč. A jak se zdá, pomalu se smráká i nad modernějšími xenony. Na jejich místo by měly v plné míře již brzy nastoupit LED diody. Proto je dobré vědět, jak si tyto druhy světlometů vedou v přímém srovnání.
Porovnávat xenonové a LED světlomety může být trochu složité, neboť do hry většinou vstupuje ještě spousta dalších faktorů. Blogerovi Nickovi Murrayovi se nicméně podařilo vytvořit prakticky ideální podmínky.

V jednu noc se u něj sešla dvě téměř identická Porsche 911, ovšem zatímco jedno bylo vybaveno standardními xenonovými světlomety, druhé příplatkovými LED světlomety PDLS.

Do třetice, pouze pro hrubé srovnání, se potom připojil ještě Golf vybavený klasickými halogenovými světly.

Jako první provedl Nick test na vratech u garáže, při kterém každé světlo změřil digitálním luxmetrem. Už tady je jasné, jak velký rozdíl se mezi jednotlivými „generacemi" světel nachází.

Čtěte také: Proč brzdy občas vydávají nepříjemné zvuky? A jak se jich zbavit?

Krátká projížďka vše ještě umocnila. LED světla jsou výrazně jasnější, svítí silněji, a tedy poskytují lepší výhled. Nejdramatičtější změnou je ovšem skok mezi halogenovými světlomety a xenony.

Právě zde totiž nastal okamžik, kdy světla přestala mžourat žlutě, ale začala svítit silným bílým světlem.

LED světlomety tedy ze souboje vychází bezesporu vítězně, ale vedle poskytnutí lepší viditelnosti přináší i další výhody. Světla mohou být výrazně menší, což otevírá nové možnosti designu.

Jsou také trvanlivější, vyžadují méně elektroniky a prakticky jedinou jejich nevýhodou zůstává (zatím) dražší výrobní cena.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů