Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Seat v továrně na počasí vyrábí extrémní podmínky, testuje v nich auta

Naše téma
Dominik Valášek | 19.02.2017
Testovací komora pro různé klimatické podmínky. | foto: Seat
Během vývoje nového vozu, který zpravidla trvá nanejvýš pár let, musí automobilka zjistit, jak jejich finální produkt dlouhodobě obstojí v různých nepříznivých podmínkách. Přesně na takové testování má Seat své zařízení jménem Xenotest.
V praxi se jedná o komoru, která je schopná dlouhodobě simulovat různé podmínky, panující po celém světě. Jak je vidět na videu níže, testovací komorou postupně projdou všechny díly vozu, které by mohly v nepříznivých klimatických podmínkách jakkoliv utrpět.

Čtěte také: OBRAZEM: Škoda Octavia Junior je podivnost, která snad nikdy nevznikne

V komoře mohou panovat teploty od -40 stupňů až po 110 stupňů. Díky tomu Seat vyzkouší vliv podmínek podobných zimě v severských zemích až po extrémní horka. Nechybí samozřejmě ani simulace přímého slunečního svitu, kterým se kontroluje odolnost laků a dalších povrchových úprav, zkoumá se také vliv extrémního svitu slunce na interiér.

Ve vedlejší komoře zase Seat zkouší různé díly v přímořských podmínkách. Vlhký a prosolený mořský vzduch má neblahé účinky například na kola, ale i na různé podvozkové díly, které mohou začít korodovat.

Přečtěte si: Lidé si utahují z policie. Posílají ji měřit rychlost do Pičína i na Karlův most

Díly si v komorách pobydou zpravidla od jednoho týdne do čtyř měsíců a posléze se dalšími testy zjišťuje, zda jsou na nich pozorovatelné známky předčasného stárnutí. Laboratorní testy společně s „živými" testy, při kterých vozy jezdí po celém světě, mají zaručit, že auta určená zákazníkům přežijí rozličné klima.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů