Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Před dvaceti lety jste mohli v JAR upálit zloděje vašeho auta

Naše téma
Jan Markovič | 07.11.2018
Zásah Blasterem by byl pro zloděje zřejmě fatální | foto: AP
Vzdát se, bránit se slzným plynem? Nesmysl, zloděje auta je potřeba rovnou upálit! Tedy alespoň v Jihoafrické republice, kde vznikla šílená ochrana proti přepadení řidičů. Kupodivu byla legální.
Jednou z nejoblíbenějších činností Jihoafričanů je takzvané braai, tedy grilování čehokoliv na otevřeném ohni. Možná to byla inspirace pro Charlese Fourieho, který v roce 1998 přišel s vynálezem trefně pojmenovaným Blaster. Místo masa měl ale upéct rovnou celého zločince.

Blaster bylo poměrně jednoduché zařízení. Řidič měl v kabině bezpečnostní klíček a tlačítko, kterým systém v případě ohrožení aktivoval. Pedálem na podlaze pak vypustil ze čtyř trysek na každé straně vozu plyn, který zažehla elektrická jiskra. Zloděj neměl šanci.

Bizarní zařízení je ale potřeba vnímat v kontextu doby. Po pádu rasistického režimu zažila Jihoafrická republika v devadesátých letech prudký nárůst zločinu. Kromě vražd nebo znásilnění bylo nejčastějším nebezpečím, že vám po cestě do práce ukradnout auto třeba při stání na semaforech. Zloději jednoduše přišli se zbraní v ruce a z vozu řidiče v lepším případě jen vyhodili, v tom horším rovnou zastřelili. Ulice Johannesburgu připomínaly počítačovou hru Grand Theft Auto.

I proto bylo toto extrémní zařízení v Jihoafrické republice legální, v době reportáže ho podle redaktorky AP mělo nainstalováno 25 lidí. Ti ho mohli použít, pokud by šlo o sebeobranu. Otázkou je, zda by takto někteří nechtěli řešit třeba i policejní kontrolu. „Dobrý den, pane řidiči. Vaše doklady prosím.“ Jistě, jen tady tím tlačítkem vypnu rádio...

Podívejte se na dobovou reportáž agentury AP:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů