Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Porsche vybralo sedm nejzásadnějších modelů své historie. Které to jsou?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 29.05.2018
další 3 fotky
Porsche 959. | foto: Porsche
Již v minulosti jsme vám představili několik videí, ve kterých Porsche sestavuje žebříček různých zajímavých „nej“. Tentokrát automobilka vybrala sedmičku těch nejzásadnějších modelů, které formovaly její vývoj a cestu kupředu - a to jak v rámci technologií či motorsportu, tak byznysu. 
Ve výsledku tedy ani nejde výběr těch nejpopulárnějších modelů, které fanoušci nadmíru zbožňují. Přesněji zde Porsche vybralo jednu nejdůležitější ikonu pro každé desetiletí své historie, která značce přinesla určitou formu změny a vývoje. A jelikož letos Porsche slaví výročí 70 let od uvedení svého prvního modelu, samozřejmě bylo vybráno celkem sedm ikon.

Jako první bylo pro časovou osu 50. let vybráno Porsche 356 SL. První německé závodní auto nesoucí označení SL (Super Leicht – super lehké) a první závodní auto německé značky, které automobilce díky úspěchům v Le Mans či dálkovém závodě Lutych-Řím-Lutych přineslo mezinárodní uznání v motorsportu.

Šedesátá léta musí samozřejmě patřit uvedení ikony Porsche 911. Když se řekne Porsche, vybaví se vám model 911. Těžko hledat v 60. letech více přelomové Porsche než právě tuto legendu, jež formovala značku a zůstala s ní až dodnes.

Období sedmdesátých let bylo přiděleno závodnímu zázraku ve formě Porsche 917 KH. První Porsche, které značce dovezlo první celkové vítězství ve čtyřiadvacetihodinovce na Le Mans v roce 1970. Vyhrálo přitom i následující rok, nehledě na hlavní roli ve známém filmu Le Mans se Stevem McQueenem.

Šílené osmdesátky byly doménou technologicky nadřazeného Porsche 959. Na chvíli drželo rekord nejrychlejšího produkčního auta s rychlostí přes 300 km/h, v rámci značky uvedlo hromadu technických vymožeností a dodnes si díky limitované produkci drží auru vzácné legendy.

V devadesátých letech se automobilce Porsche po finanční stránce příliš nedařilo. Zachráncem se ovšem stal nový model Boxster, dostupnější sportovní roadster, který značce přivedl skupinu nových zákazníků a tedy i nutné navýšení prodejů. Mnozí dodnes tvrdí, že nebýt Boxsteru, automobilka by tehdy nejspíš zkrachovala.

Hvězdou nového tisíciletí je poté některými zatracované, jinými oslavované Cayenne. Značka v roce 2002 vstupem do segmentu SUV udělala po Boxsteru další bravurní krok a „terénní“ Porsche se stalo neskutečným prodejním hitem. Po uvedení si automobilka znovu vydobyla jméno i v USA a jistou dobu byly 4 z každých 10 vyrobených kusů Cayenne registrovány právě tam.

Poslední desetiletí pak patří hybridnímu Porsche 918 Spyder, které výrobce uvedlo do nové éry alternativních pohonů. Jedná se navíc oficiálně o první sériové auto, které na Severní smyčce Nürburgringu překonalo čas kola pod sedm minut (6:57).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů