Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Technologií, která může spasit spalovací motory, jsou digitální ventily

Naše téma
Jiří Švamberk | 24.12.2018
dalších 5 fotek
Technologie digitálně řízených ventilů Intelligent Valve Technology. | foto: Camcon Automotive
Dá se aplikovat jak na zážehové, tak i na vznětové pohonné jednotky.
Podle současného vývoje to vypadá, že spalovací motory nemají příliš velkou šanci se dlouhodobě udržet. Automobilový průmysl postupně přechází na elektromotory, což je sice časově náročný proces, ale jak se zdá, nezastavitelný.

Nicméně i nadále se najde mnoho společností, které pracují na vylepšení spalovacích motorů. Jednou takovou je i britská firma Camcon Automotive, která představuje řešení nazvané Intelligent Valve Technology, zkráceně ITV.

Prototyp jejich motoru využívá digitálně ovládané ventily, které lze řídit jednotlivě, a nejsou mechanicky spojeny s klikovým hřídelem. Namísto toho má každý ventil malou vačku, kterou pohání elektromotor. Společnost Camcon Automotive věří, že jejich technologie umožní výrazně přesnější zdvih a časování. Teoreticky totiž ITV umožní dokonalou směs vzduchu a paliva, a to podle aktuálního zatížení motoru. To znamená, že při plném zatížení bude směs maximálně bohatá, zatímco při běžné jízdě nabídne precizní časování ventilů nejvyšší možnou hospodárnost.

Technologie digitálně řízených ventilů Intelligent Valve Technology.


Systém vždy ví, v jaké pozici se klikový hřídel nachází a snímač polohy se stará o to, aby se ventily otevíraly a zavíraly přesně v závislosti na tom, v jaké je motor fázi.

Camcon Automotive systém již nějakou dobu testuje na motoru Ingenium od JLR a podle jejich vyjádření dosahuje výrazně nižších emisí CO2. Jen tak dál!

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů