Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Opravdu nikdy nepolévejte zamrzlé sklo vroucí vodou. Proč?

Naše téma
Dominik Valášek | 05.01.2018
Ilustrační snímek. | foto: Pexels
Ohledně rozmrazování předního skla existuje velká spousta pouček, ovšem jedna vyvstává nad ostatní. Nikdy, ale opravdu nikdy, byste neměli na pořádně zamrzlé čelní sklo lít horkou či dokonce vařící vodu. A jelikož je doba YouTube, existuje i parádní důkaz.
Jak špatný nápad je polít v zimě sklo horkou vodou, o tom se přesvědčil majitel Dodge Neon, který tento pokus spáchal coby test pro skupinu nadšenců Fargo Cruising, založenou ve městě Fargo v Severní Dakotě.

Na krátkém videu si nešťastník přináší škopek s horkou vodou k autu a s vidinou bezpracného rozmražení skla chrstne vodu na čelní okno. Místo kýženého výsledku se však dostavuje jen puknutí, jak se na skle rozlezla dlouhá prasklina. Následuje trochu hořekování a konstatování „Víte, jak je složitý sehnat sklo na pos**nýho Neona?!“

A co se vlastně stalo? Promrzlé sklo v promrzlém prostředí se po kontaktu s horkou vodou náhle a rapidně rozpíná. Jenže se nerozpíná rovnoměrně, což způsobí, že se na skle vyskytnou místa, kde se promrzlé sklo setká s nepromrzlým, rozpínajícím se. To je přesně to místo, kde sklo praskne.

Takže jak postupovat, když už se rozhodnete, že chcete zamrzlé sklo polévat vodou? V první řadě je nutné si auto nastartovat, pustit větrák na okno a chvíli počkat, než se sklo dostane alespoň z toho nejhoršího. Teprve potom lze začít polévat sklo vlažnou (!), nikoliv však horkou nebo snad vařící vodou. Ve výsledku je to tedy zdlouhavější a možná i pracnější proces, než vzít do ruky kvalitní škrabku a sklo oškrábat.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů