Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Nové TVR Griffith poprvé v akci. Jeho osmiválec zní vskutku dobře

Naše téma
Daniel Fuglevič | 21.12.2017
dalších 11 fotek
TVR Griffith při testování. | foto: youtube.com
Po statickém představení nového TVR Griffith se konečně dočkáváme i „hýbajících se obrázků“, konkrétně krátkých záběrů z testování britského sporťáku. Mnoho fanoušků samozřejmě zajímalo, jak bude dlouho očekávané TVR znít. Nyní se můžete alespoň částečně na vlastní uši přesvědčit.
Poslední video malosériové automobilky TVR ukazuje, že inženýři pokračují v testování nejnovějšího přírůstku do složité historie britské značky. Jak možná víte, TVR v nedávné minulosti několikrát nešťastně změnilo majitele a nový Griffith je tak od roku 2006 vůbec prvním novým modelem, který se dostane do produkce.

Zvukový projev byl přitom vždy důležitou součástí charakteru modelů TVR a díky videu z testování novinky můžeme konečně slyšet, jak během průletu okolo zní jeho atmosférický pětilitrový osmiválec vyladěný specialisty od firmy Cosworth.

Ačkoliv se hodí podotknout, že starší TVR měly možná ještě trochu neslušnější projev, nový Griffith nezní vůbec špatně. Ke všemu nevíme, v jakém jízdním režimu auto při testování pracovalo. Je tedy možné, že po stisknutí tlačítka „Sport Mode“ bude vůz ještě hlasitější.

Starší video poté ukazuje zvuk Griffithu při volnoběžných otáčkách a několik záběrů z kabiny při jízdě.

Nakonec se ještě sluší zrekapitulovat kompletní technickou specifikaci nového TVR. Zmíněný pětilitrový osmiválec pochází původně z Fordu Mustang, přičemž po vyladění u Cosworthu nyní produkuje kolem 500 koní (368 kW). Automatickou převodovku zde nehledejte, vůz používá šestistupňovou manuální skříň Tremec.

Díky karbonové karoserii a lehké konstrukci, na které pracoval také známý tvůrce McLarenu F1 Gordon Murray, je zajištěna celková hmotnost vozu pod 1250 kg a poměr výkonu k hmotnosti je skvělých 400 koní (294 kW) na tunu váhy.

Novinka měří na délku 4314 mm, na šířku 1850 mm a na výšku 1239 mm. Pro srovnání, podobnými rozměry disponuje třeba Porsche 718 Cayman.

O dynamice nového Griffithu toho ještě moc nevíme a přesné hodnoty zřejmě přinese probíhající testování. Mluví se ovšem o maximální rychlosti přes 320 km/h a schopnosti zrychlit z nuly na 100 km/h pod 4 vteřiny.

Produkce prvních 500 kusů zahajovací série má začít později příští rok a hotové vozy poputují k majitelům až na začátku roku 2019. Ceny mají začínat na částce v přepočtu 2,6 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů