Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Nejlepší závody na světě? Chceme do Evropy Stadium Super Trucks

Naše téma
Dominik Valášek | 19.03.2017
dalších 9 fotek
Závody Stadium Super Trucks. | foto: Facebook/Stadium Super Trucks
Přijde vám Formule 1 moc sterilní a nudná? Říkáte si, že nemáte v televizi v neděli na co koukat? Řešení by bylo. Jen je potřeba dostat je i na starý kontinent.
Série Speed Energy Stadium Super Trucks je relativně mladý seriál závodů, který si svou úvodní sezónu odbyl teprve v roce 2013. Zakladatelem série je bývalý závodník NASCAR Robby Gordon, který formát částečně převzal ze starších, převážně exhibičních závodů, které se jezdily na tratích stadionech.

Také první sezóna Stadium Super Trucks probíhala z větší části na nezpevněných tratích, ovšem větší popularitě se těšily doprovodné závody, které se odehrávaly na improvizovaných městských okruzích s přidanými skoky.

Právě ona bizarnost, kdy závodní terénní pick-upy létají vzduchem na asfaltovém okruhu a na dřevěné skoky najíždí rychlostmi přes 100 km/h, diváky fascinovala.

Čtěte také: Osmiválec z Jaguaru jen jako palivová pumpa? V tomto stroji tak funguje

Netrvalo tedy dlouho a ročníky 2014, 2015 a 2016 už se odehrávaly téměř výhradně na asfaltových okruzích a ve městech. Každá sezóna se sestává z deseti až dvanácti závodů, pořádaných většinou na území USA, Kanady a relativně čerstvě také Austrálie.

Na závody je každopádně velmi fascinující pohled. Jak již bylo řečeno, terénní pickupy s vysokými zdvihy zavěšení působí na městských tratích značně nepatřičně, což je ovšem účel.

Všechna auta jsou si navíc velmi podobná. Základem je vždy prostorový rám z ocelových trubek, v němž je vpředu usazen osmiválec od Chevroletu o výkonu 600 koní (441 kW).

Čtěte také: VIDEO: Jezdec se při závodu ztratil na parkovišti. Přesto vyhrál

Síla se přenáší skrze třístupňovou automatickou převodovku na zadní tuhou nápravu a hmotnost pouze 1300 kilogramů zaručí, že se trucky rozjedou až na 230 km/h. Měkce nastavené odpružení, které je tu kvůli skokům, nicméně předurčuje závodní speciály k pozoruhodným náklonům v zatáčkách a k častému převracení.

Rozhodně se jedná o jedny z nejzábavnějších a nejakčnějších automobilových závodů dnešní doby a my si můžeme jenom přát, že série jednoho dne zavítá i k nám do Evropy. Taková evropská odnož vysílaná na našich televizích, by totiž nebyla vůbec špatná!

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů