Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Máte je doma? Našli jsme nejhorší auta v nárazových testech za 10 let

Naše téma
Jan Markovič | 14.12.2018
dalších 30 fotek
Jeep nedopald dobře v testech Euro NCAP hned několikrát. | foto: Euro NCAP
Na tato auta by si měli řidiči dát pozor. Prošli jsme archiv evropské laboratoře Euro NCAP a vybrali ty nejhorší crash testy za posledních 10 let. Maximem byly dvě hvězdy z pěti možných.
Některá auta v crash testech Euro NCAP opravdu pohořela. Dvě si neodnesla žádnou hvězdu, jedno jen půlku hvězdy. Ke každému vozu je k dispozici video z testování, které stojí za zhlédnutí. Zejména když dotčený model máte ve své garáži. Nezapomeňte si prohlédnout také velkou galerii, kde jsou snímky z testů novějších vozů do roku 2009. Předtím už snímky nebyly dostupné v odpovídající kvalitě.

Fiat Panda - 0 hvězd (2018)
Fiat je smutným rekordmanem v počtu nenasbíraných hvězdiček. Letos si jeho Panda neodnesla ani jedinou. Za ochranu dospělých dostala jen 45 procent, dětí 16 procent. Na kolena ji ale srazila nedostatečná výbava asistenčními systémy.

Jeep Wrangler - 1 hvězda (2018)
Člověk by si pořídil „ten hranatý Jeep“ i proto, aby se na silnici cítil bezpečně. To je ale omyl v případě nové generace modelu Wrangler, která selhala v letošních crash testech. Odnesla si pouhou jednu hvězdičku. Naštěstí je na tom ve všech měřených případech přece jen lépe než Panda. Ale jen o píď – ochrana dospělých 50 procent.

Fiat Punto - 0 hvězd (2017)
Panda nebyl jediný případ propadáku v Euro NCAP. V roce 2017 si žádnou hvězdičku neodnesl také zastaralý model Punto, který Fiat tvrdošijně prodává už roky. Důvodem byly opět asistenční systémy. Punto nemá vůbec nic a tak dostalo i nula procent.

Ford Mustang - 2 hvězdy (2017)
U Mustangu záleží hlavně na zvuku lahůdkového osmiválce a jízdních vlastnostech. Ford moc nehleděl na elektroniku a tak jeho legendární sporťák v Evropě pohořel. Dostal jen 16 procent a odnesl si dvě hvězdy. Nutno podotknout, že ještě tentýž rok se hrdý vůz dostavil k opravě. Výsledek? Tři hvězdy.

Lancia Ypsilon - 2 hvězdy (2015)
Luxusní mini auto do města se už prodává jen na domácím, tedy italském trhu. Dvě hvězdy si odneslo za špatnou ochranu dospělých a slabou výbavu elektronikou. Děti jsou ale prý v pořádku – 79 procent.

Renault Trafic - 2 hvězdy (2012)
Málokdy vidíme ve velkých crash testech i dodávku. Trafic v „lidské“ úpravě podstoupil zkoušku poprvé v roce 2012. Výsledek? Dvě hvězdy. Vůz se pak vrátil v novém vydání na opravu v roce 2015 a odnesl si o jednu hvězdičku navíc.

 

Jeep Compass - 2 hvězdy (2012)
Rok 2012 nebyl šťastný ani pro Jeep, který do zkoušek poslal své kompaktní SUV Compass. Odešlo zpráskané jako pes, dostalo dvě hvězdy. Důvodem byla jeho bezohlednost k chodcům, za jejich ochranu dostalo jen 23 procent. Nová generace Compassu se ale už chlubí pěti hvězdami.

Landwind CV9 - 2 hvězdy (2009)
Je překvapující, že mezi propadáky je jen jedno čínské auto. Ubohý Landwind, který se naštěstí nikdy příliš neprodával, dopadl se dvěma hvězdami. Crash test ukazuje, že za jeho volantem špatně skončíte jako dospělý. Chodec také ostrouhá. Za obě disciplíny dostal Číňan jen lehce přes 30 procent.

Ford Ranger - 2 hvězdy (2008)
Teď se ale už dostáváme do hlubší minulosti a také k jednoduššímu hodnocení crash testů. Před rokem 2009 se hodnotily tři kategorie – dospělí, děti a chodci. Auta za ně dostávala hvězdičky zvlášť. Ranger měl jen dvě za dospělé a chodce.

Isuzu D-Max - 2 hvězdy (2008)
Velmi špatně je na tom i Isuzu. Své dospělé sice ochránilo tak na jeden a půl hvězdičky, zato střet s chodcem by dopadl nejspíš velmi špatně. Jedna hvězda!

Nissan Navara - 1 hvězda (2008)
Není divu, že si špatné hodnocení za chování k chodcům odnesl i japonský tank Nissan Navara. Euro NCAP ho hodnotilo dvěma hvězdami. Kdo by si ale myslel, že na jeho palubě bude bezpečno, ten se mýlí. Za ochranu dospělých dostal jen půl hvězdy. Ajaj.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů