Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: McLaren F1 ukazuje zrychlení z nuly na 300 km/h i rekordní maximálku

Naše téma
Dominik Valášek | 28.01.2017
dalších 13 fotek
McLaren F1. | foto: McLaren
Do dnešních dnů zůstává extrémní McLaren F1 jedním z nejvýznačnějších aut historie. Vůz, který v devadesátých letech rozlámal a přepsal všechna do té doby známá pravidla a samozřejmě stanovil i rychlostní rekord v kategorii produkčních aut.
Jak to s celým rekordem bylo, připomíná McLaren v sedmiminutovém videu, skládajícím se z dobových záběrů z roku 1998 a ze současného rozhovoru se závodním jezdcem Andym Wallacem – mužem, který vůz při stanovování rekordu řídil.

Čtěte také: Před 40 lety Škoda překvapila svět. „Porsche Východu" vyhrálo Rallye Monte Carlo

Andy řídil McLaren F1 poprvé už v roce 1995, když s ním závodil ve vytrvalostním závodě Le Mans. Právě závodní zkušenosti z něj udělali toho správného člověka, za kterým přišel McLaren ve chvíli, kdy chtěl stanovit u svého produkčního supersportu maximální rychlost.

Psalo se 31. března 1998, když tým McLarenu spolu s Andym odjel na německý testovací okruh Ehra-Lessien a jal se testovat, kolik F1 na obřím oválu zvládne. Po první jízdě přišlo posunutí omezovače o tisíc otáček, aby mohl jet vůz ještě o kousek rychleji. Nakonec z toho vznikl rekord 386 km/h, spočítaný jako průměr z obou rekordních jízd. Faktem ovšem je, že v druhé jízdě Andy překročil i 390 km/h.

Čtěte také: Proč má Koenigsegg na svých autech obrázek ducha? Je za tím hezký příběh

Právě tento rekord, jenž zůstal po několik následujících let nepřekonán, udělil McLarenu F1 postavení legendy. Asi nejlépe to vystihuje věta, kterou Andy Wallace prohlásil na dobovém videu těsně poté, co na testovacím oválu sundal nohu z plynu. „Pořád říkám, že je to nejlepší kdy vyrobené auto a pravděpodobně nikdy nebude překonáno."

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů