Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Mark Higgins v Subaru předvádí, jak se má jezdit po nejkrásnější silnici

Naše téma
Radek Pecák | 27.07.2018
Mark Higgins na silnici Transfagarasan | foto: Youtube
Moderátor Jeremy Clarkson označil rumunskou silnici Transfagarasan za jednu z nejkrásnějších silnic světa. Na videu se můžete podívat, jak vypadá při projíždění závodním tempem.
Osmiminutové video je záznamem jedné z tréninkových jízd na závod, který se na této silnici konal před několika týdny. Kamera míří před vůz skrze čelní sklo vozu Subaru STi Type RA Special, za jehož volantem byl závodník Mark Higgins.

Ten den nepanovalo zrovna nejlepší počasí. Sice nepršelo, ale na mnohých úsecích byla mlha a mokro. Nelze si nevšimnout ani mizerné kvality asfaltu a jen minimálního množství svodidel na trati. Podobné podmínky jsem tu před pár lety během testu Octavie RS zažil sám. Tehdy jsme navíc na silnici potkávali občas nevyzpytatelně se chovající jezdce na skútrech či v Daciích.

Pokud vás zajímá, jak rychle Mark Higgins jel, máme tu jeden údaj: Jeho průměrná rychlost dosáhla 122 kilometrů v hodině.

Záběr na slavnou rumunskou silnici


Závod se samozřejmě konal jen na části této silnice. Horská část silnice spojující města Pitesti a Sibiu vedoucí do sedla ve výšce 2042 je dlouhá 90 kilometrů. Komunikaci nechal vybudovat komunistický diktátor Nicolae Ceaucescu. Otevřena byla v roce 1974. Původně měly být po jejích stranách postaveny hotely a horská střediska, k tomu ale nikdy nedošlo. 

Při stavbě silnice, na které se nachází 833 mostů, pět tunelů a 28 viaduktů, podle oficiálních údajů zemřelo 40 lidí. Některé odhady hovoří ale až o čtyřech stovkách.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů