Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Tenhle Jaguar je tak hlučný, že si posádka může povídat jen přes interkom

Naše téma
Daniel Fuglevič | 29.01.2018
dalších 24 fotek
Jaguar XJR-15. | foto: youtube.com
Existují hlučná auta a pak existují opravdu šíleně hlučná auta. Dokonce tak moc hlučná, že i v kabině byste se těžko domluvili se spolujezdcem, kam to vlastně vyrazíte. Jedním takový autem je i vzácný supersport Jaguar XJR-15, který je pro jistotu uvnitř vybaven „palubní vysílačkou“.
Supersportovní XJR-15 patří mezi nejexkluzivnější superauta planety. Vzniklo jich pouze 53 kusů, přičemž jen 27 z nich bylo homologováno k silničnímu využití. V nejnovější epizodě YouTube kanálu Petrolicious nám svůj vlastní kousek ukazuje majitel Jasbir Dhillon.

Jeho exemplář byl vyroben v roce 1991 a stejně jako u zbytku této malosériové produkce na něm pracoval Jaguar ve spolupráci se závodním týmem Tom Walkinshaw Racing.

Již tehdy dostalo XJR-15 pěkně tučnou cenu rovných půl milionu liber, což už v 90. letech vycházelo na přibližně 20 milionů korun. Cena však byla odůvodnitelná, jelikož mluvíme o vůbec prvním silničním autě, jehož karoserie i šasi byly vyrobeny kompletně z karbonu. Před skoro 30 lety to bylo opravdové terno.  

Na designu ke všemu pracoval známý Peter Stevens, mezi jehož projekty patřil také McLaren F1 nebo modernizovaný Lotus Esprit.

Čím ale XJR-15 zaujme i dnes, je jeho šestilitrový atmosférický dvanáctiválec o výkonu 450 koní (336 kW), spojený s klasickou manuální převodovkou. Díky hmotnosti jen 1062 je pak zrychlení z nuly na 100 km/h otázkou i nyní úžasných 3,9 sekundy a maximální rychlost se pohybuje okolo 300 km/h.

Že jde přitom o závodní auto transformované k silničnímu využití, nakonec dokazuje i hluk v kabině. Kvůli tomu najdete uvnitř i palubní interkom systém se sluchátky a mikrofony, přes které může posádka komunikovat, aniž by po sobě musela řvát. Podobný systém měly například i silniční verze závodního McLarenu F1 GTR.

Slova jsou už ale zbytečná, XJR-15 si poslechněte a prohlédněte sami.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů