Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Favorit letos slaví třicátiny. Podívejte se na dobové testy a recenze

Naše téma
Redakce | 23.04.2017
Škoda Favorit. | foto: Škoda Auto
Česká automobilka Škoda letos oslaví jedno velké jubileum. Před třiceti lety totiž představila model Favorit, auto, které pro mladoboleslavskou značku znamenalo nový začátek a které ji pomohlo dostat se do současné úspěšné pozice.
Favorit byl první škodovkou s moderní koncepcí „vše vpředu" a pro automobilku znamenal výrazný posun vpřed. Práce na voze s motorem umístěným vpředu a s pohonem předních kol přitom ve škodovce začaly už v 70. letech, nejprve v kooperaci s ostatními výrobci v Radě vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) - zejména s východoněmeckými automobilkami Wartburg a Trabant.

Projekt Škody 760 ale dopadl neúspěšně, v Mladé Boleslavi se tedy raději rozhodli pro vlastní vývoj. Tak se v 80. letech zrodil nejdřív projekt Škoda 780, který se stal základem pro Škodu 781, pozdější Favorit. Na ženevském autosalonu v roce 1983 se automobilka dohodla na spolupráci se známým karosářským studiem Bertone, které dostalo na starost design novinky.

Čtěte také: Stýská se vám po Favoritovi? Tento je na prodej a vypadá jako nový

Světová premiéra kompaktního hatchbacku se odehrála na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně 16. září 1987, k zákazníkům ale první vozy dorazily až v následujícím roce. O dvě léta později přibylo kombi Forman, následované lehkými užitkovými deriváty i vozy pro volný čas. Mezi roky 1987 až 1995 vzniklo celkem 1 077 126 vozů řady Favorit/Forman.

Cena startovala pod 90 tisíci
Prodejní cena nové Škody Favorit činila nejprve 84 600 korun, během několika měsíců ale vzrostla až na 143 500 Kčs. Při tehdejším průměrném výdělku se tak musel zájemce vzdát 27 až 50 měsíčních platů.

Konstruktér Petr Hrdlička, který v 80. letech vedl právě vývoj Favorita, je dokonce přesvědčený, že povedený Favorit přesvědčil německý koncern Volkswagen ke koupi české Škody v roce 1990.

Nepřehlédněte: Proč se škodovky jmenují, jak se jmenují?

Škoda Favorit je tedy skutečně přelomovým autem, které výrazně ovlivnilo existenci tradiční mladoboleslavské automobilky. A jeho 30. narozeniny bychom si měli připomenout. Třeba dobovými testy, které se krátce po uvedení vozu na trh objevily v pořadu Auto Moto Revue.

Z dnešní perspektivy jde o trochu úsměvnou podívanou, pravdou ale je, že Favorita tehdy redaktoři známého motoristického pořadu vyzkoušeli a popsali důkladně.

Jiná reportáž z Auto Moto Revue zase přinesla postřehy prvních uživatelů škodováckého hatchbacku. Favorit totiž nejprve putoval k různým organizacím a institucím, aby se v náročném provozu odhalily potenciální nedostatky. A několik se jich opravdu našlo.

Kuriozitou pak je i test slavného britského magazínu Top Gear. Ano, i tam se na Favorita v roce 1989 důkladně podívali. Bylo to pochopitelně ještě v éře před nástupem show v podání trojice moderátorů Clarkson, Hammond a May, kdy se pořad opravdu věnoval hlavně autům.

Britský test Favorita si můžete prohlédnout s českými titulky. A určitě to udělejte, v recenzi zazní spousta zajímavostí.

A na konec ještě nekolik dobových záběrů, které měly Favoritu udělat reklamu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů