Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Crashtesty Koenigseggu nejsou nic pro slabé povahy

Naše téma
Jiří Švamberk | 28.04.2019
Crashtest Koenigseggu Regera | foto: archiv
Malosériový výrobce hypersportovních automobilů testuje karbonový monokok hodně drsným způsobem. V tomto pětiminutovém videu majitel vysvětluje náročnost komplexních testů.
Jste-li výrobcem ultradrahých hypersportovních automobilů, nemáte při testování svých produktů takové možnosti, jako výrobci běžných osobních automobilů. Přesto se náročným testům nevyhnete, taková je legislativa. Musíte být tedy maximálně efektivní.
 
Výrobce běžných osobních automobilů musí provést 16 nárazových testů. Takže u auta, jako je třeba Scala, celý proces vyjde na zhruba na 10 milionů korun, zatímco u Koenigseggu jde o nějakých 650 milionů korun. Navíc, Koenigsegg ročně vyrobí maximálně právě zmiňovaných 16 automobilů. Proto vymysleli velmi chytrý plán, jak povinné testy provádět, a přitom nezničit několik extrémně drahých aut. Prostě testované auto opraví.

Christian von Koenigsegg ve videu zmiňuje, že pro ně je jednoduší auto opravovat pořád dokola. Ovšem z důvodu toho, že Regera je komplet vyrobená z CRFP plastů, jde o velmi složitý a proces.
 
Technici Koenigseggu před tím, než otestují skutečné auto, havárii nasimulují na konkrétní části monokoku z karbonových vláken automobilu na počítači. Pak vše vyhodnotí, případně vylepší a finální test provedou v podstatě na jisto.  
 
Ve videu jsou také vidět momenty, jak s Regerou najíždějí na patníky, „létají“ vzduchem při rychlém průjezdu přes zpomalovací retardér nebo přejíždějí hlubokou příčnou nerovnost. Je naprosto ohromující, jak se skelet ani nepohne. Je totiž dvakrát pevnější, než v případě nového BMW X6!
 
Velmi zajímavé video také ukazuje, že za desítky milionů korun si nekupujete pouze neskutečnou dynamiku, ale také ohromující pasivní bezpečnost, která je u takhle rychlého auta, jakým Koenigsegg je, naprosto stěžejní.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů