Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pohled pod karoserii slavného DeLoreanu odhaluje zajímavost s „českou" stopou

Naše téma
Daniel Fuglevič | 23.02.2018
dalších 7 fotek
DeLorean DMC-12. | foto: youtube.com
Všichni ho znají z legendárního filmu Návrat do budoucnosti, ale málokdo už ví, že i tento futuristicky vypadající sporťák z 80. let využívá pod svou nerezovou karoserií techniku, kterou dávno před vznikem DeLoreanu poprvé uvedl do výroby Hans Ledwinka, slavný inženýr kopřivnické Tatry.
DeLorean DMC-12 pochopitelně vždy zaujme svým neotřelým designem a hollywoodskou kariérou, která nám dává naději, že po dosáhnutí ikonických 88 mil za hodinu bychom s ním opravdu mohli cestovat časem.

Jak ale nyní zajímavě poukazuje magazín Jalopnik, tento sporťák z osmdesátých let vychází z konstrukčního základu, který ve 20. letech minulého století nepředstavil nikdy jiný než slavný inženýr Tatry Hans Ledwinka. Velmi dobře je to vidět na videu níže, které ukazuje proces demontáže celé karoserie DeLoreanu od podvozku vozu.

Rovněž DeLorean totiž používá verzi centrálního páteřového rámu, jenž se poprvé objevil u lidové Tatry 11 a byl známý pro svou odolnost a pevnost. Takzvanou „tatrováckou koncepci“ dodnes využívají i těžké nákladní vozy Tatry. 

DeLorean přitom pracuje s modifikovanou verzí této koncepce, kde již chybí tradiční „tatrovácká“ centrální roura, a namísto toho je celá „páteř“ vozu tvořena rámem ve tvaru písmena X.

Jednoduchou a pevnou konstrukci, kterou lze dále snadno modifikovat, ale nevyužívala pouze Tatra či DeLorean. Tento konstrukční způsob dále používal rovněž Lotus, který samozřejmě s vývojem DeLoarenu v pozdějších fázích pomáhal.

A v tomto případě Lotus opět využil páteřového rámu, na který dále umístil svou dvoudílnou karoserii z laminátu, vykládanou nerezovými panely a navrženou italským designérem Giugiaro. Celkovou konstrukcí si právě proto DMC-12 nezadá s Lotusem Esprit, který byl postaven obdobným způsobem.

Jak už víme, automobilka DeLorean Motor Company se svým zajímavým modelem nakonec svět zrovna nedobyla a nebýt účinkování v trilogii Návrat do budoucnosti, dnes by zřejmě tento sporťák ani nebyl natolik známý. Chabý výkon 152 koní (112 kW) z uprostřed uloženého šestiválce popularitě modelu taky zrovna nepomohl.  

DMC-12 byl jediným modelem automobilky a po bankrotu společnosti v roce 1983 byla výroba nadobro ukončena. Celkem sjelo z výrobní linky 8583 kusů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů