Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Česká krása v Los Angeles. Američané obdivují Tatru 87

Naše téma
Redakce | 12.04.2014
Tatra 87 v ulicích Los Angeles. Všimněte si vtipné registrační značky. | foto: YouTube
Los Angeles/Praha /VIDEO/ - Že má Tatra 87 mnoho příznivců v České republice, asi nikoho nepřekvapí. Ale že je toto ladné auto s aerodynamickými tvary obdivováno i ve Spojených státech, kde se vlastně tatrovky nikdy neprodávaly, to už může vzbudit jistý údiv. Právě na jednu Tatru 87 a jejího amerického majitele se zaměřilo nové video automobilových nadšenců, kteří si říkají Petrolicious.
Ti tentokrát navštívili Paula Greensteina a jeho T87 z roku 1941. A nechali ho vyprávět jejich společný příběh.

Možná jste ho zaregistrovali už v minulosti, Greenstein a jeho tatrovka totiž nejsou v Česku tak úplně neznámí, psalo se tu u nich třeba v červenci roku 2010, kdy Tatra 87 byla americkým listem The New York Times zvolena sběratelským autem roku 2010.

Paul Greenstein, jehož otec je Čech, prý po voze značky Tatra toužil od dětství, stačil mu pohled na fotografii auta v knize o armádních vozidlech. Sen si splnil až v roce 2001, kdy našel přes aukční server eBay jednu T87 na prodej v New Yorku.

Renovace proběhla v Kopřivnici
Za vůz zaplatil 8 tisíc dolarů. Prý to byl doslova vrak, kterému chyběla spousta věcí. Ale řada originálních dílů byla schovaná různě v krabicích. I proto se nakonec rozhodl, že tatrovku pošle přes oceán domů do Kopřivnice, kde se do ní pustila renovátorská dílna. Vzkříšení auta zabralo tři a půl roku a celkové investice se vyšplhaly na 60 tisíc dolarů (dnes zhruba 1,19 milionu korun).

Greenstein ve videu také popisuje reakce okolí. Netradiční vůz se prý Američanům líbí, každý si ho prohlíží a zvědavci se prý často ptají, o jaké auto, že to vlastně jde. Značku Tatra zná ve Státech málokdo.

A jak se se starou Tatrou 87, kterou pohání vzadu uložený, vzduchem třílitrový osmiválec, jezdí? Prý docela normálně, podle majitele se řídí jako Toyota z 90. let. Akorát se sportovnějším řízením.

Až si pustíte níže přiložené video, všimněte si jednoho roztomilého detailu. Greensteinova tatrovka jezdí s registrační značkou "Osmivlc". Vtipné, ne?

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů