Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Samořízený závoďák se snažil porazit závodního pilota. Jak dopadl?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 14.05.2018
Prototyp autonomního závoďáku DevBot. | foto: youtube.com
Přestože se vám může zdát myšlenka autonomního závodního auta jaksi zbytečná, i na závodech robotických aut bez řidiče nyní pracuje hned několik společností. Jedna z nich se teď rozhodla otestovat, zda jejich autonomní systém na okruhu obstojí proti schopnostem profesionálního závodního pilota z masa a kostí.
Místem zajímavého experimentu byl městský okruh v Římě v rámci podniku Formule E. Společnost Roborace, která stojí za nápadem závodů autonomních vozů, sem přivezla svůj vývojový autonomní závoďák, který lze ovšem stále ovládat i pomocí řidiče v kokpitu.

Takzvaný DevBot je plně elektrický vůz připomínající auta třídy Le Mans prototypů, používající čtveřici elektromotorů o celkovém výkonu 550 koní (404 kW). Jeho autonomní systém je pak speciálně upravován dle trati, na které bude závodit.

Profesionální pilot a hlavně drifter Ryan Tuerck pak měl za úkol zajet co nejrychlejší referenční čas, kterému se následně systém vozu snažil v autonomním režimu co nejvíce přiblížit. Avšak už samozřejmě bez Tuercka za volantem.

Inženýři Roborace chtěli tedy dokázat, že jejich technologie už je schopná vyrovnat se schopnostem profesionálního řidiče.

Jak se ale ukázalo, jedničky a nuly mají v případě DevBota ještě hodně mezer. Přestože není Tuerck klasickým okruhovým pilotem a skoro celou kariéru věnoval driftingu, i jeho čistá jízda na městském okruhu byla o mnoho rychlejší než pokus autonomního systému.

Tuerckův nejlepší čas byl 1:51,8 vteřiny, zatímco DevBot neměl na víc než 2:18,4 vteřiny. Vypadá to tedy, že profesionální piloti se zatím o své živobytí bát nemusí. Na celý experiment se podívejte níže.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů