Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Američan vyrábí sporťáky jako z 50. let. Karoserie vyklepává ručně

Naše téma
Daniel Fuglevič | 14.03.2018
Modely malosériové značky Runge Cars. | foto: youtube.com
Firem vyrábějících automobily poctivou ruční prací je dnes stále méně. Proto je fajn vidět, že i v současnosti se objevují nadšenci, kteří mají zájem stavět auta pěkně postaru. Třeba jako vcelku nová značka Runge Cars, která vytváří staronové závoďáky na silnice, vypadající jako historická Porsche.
V nedávné epizodě pořadu Jay Leno’s Garage na YouTube se právě tento malosériový výrobce z Minnesoty ukázal a samozřejmě dovezl k Lenovi i své výtvory.

Za značkou Runge Cars stojí Američan Chris Runge, který při stavbě svých vozů zastává opravdu staromódní přístup. Oba modely FF006 a FF007 níže na videu jsou navrženy bez využití počítačové technologie a postaveny kompletně ručně.

Design karoserií tedy nejprve vychází z náčrtků na papíře, kdy se Runge částečně inspiruje u starých závodních Porsche z 50. let, a poté díly kastle ručně vyklepává z hliníkových plechů. U obou vozů se pak rozhodl karoserie nelakovat a hliník pouze vyleštit.

S menšími nedostatky a chybami si však Runge neláme hlavu. Mají totiž zvýrazňovat hodiny ruční práce, které do těchto vozidel dal.

Technicky vychází z dílů Porsche či Volkswagenu, přičemž v trubkovém rámu roadsteru FF006 sídlí plochý čtyřválec z Porsche 912 o výkonu kolem 115 koní (84 kW). Celková hmotnost vozu je přitom jen 562 kg, takže maximální rychlost přes 160 km/h není problém. FF006 se poté asi nejvíce podobá reálnému Porsche 718 RSK.

FF007 je zato trochu větším kočkopsem, jenž kombinuje linie Porsche 356 a možná také části Mercedesu 300 SL, jelikož má nahoru výklopné Gullwing dveře. Motor pochází od Volkswagenu. Je to 1,8litrový čtyřválec a byl upraven pro výkon kolem 105 koní (77 kW). Hmotnost vozu čítá jen 612 kg.  

Zájemce pro své ručně postavené unikáty prý Runge Cars už našel, takže do budoucna můžeme od této malosériovky čekat další podobné výtvory. Do té doby se alespoň koukněte na epizodu „Garáže Jaye Lena“, kde Runge ukazuje všechny zajímavé detaily svých vozů a Leno se nakonec v jednom z nich projede.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů