Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Více než 200 tisíc řidičů si dosud nevyměnilo řidičák, čas je do konce roku

Naše téma
Redakce | 07.11.2017
dalších 12 fotek
Ilustrační foto | foto: DENÍK/Jan Vraný
Pro nový doklad si od začátku roku přišlo 57 procent motoristů z celkových 765 tisíc, kterým v tomto období platnost dokladu skončila. Jedná se o průkazy vydané během prvních deseti měsíců roku 2007 s dobou platnosti na 10 let. Řidičů, kteří si propadlý doklad dosud nevyměnili, je aktuálně 222 tisíc.
K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičák.

Do konce roku zbývá vyměnit ještě 326 tisíc průkazů (do tohoto údaje spadají lidé, kteří si propadlý doklad ještě nevyměnili a ti, kterým platnost řidičského průkazu skončí během listopadu a prosince). Největšímu počtu dokladů skončí platnost v posledních dvou měsících roku v Praze, v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji.

Lhůta na vydání: 20 nebo 5 dnů
O bezplatnou výměnu řidičského průkazu je možné podat už tři měsíce před vypršením platnosti. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dnů. V případě, že  vám řidičák už propadl, lze o výměnu požádat i zpětně. I v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. O výměnu průkazu je možné požádat i ve zrychleném termínu do pěti dnů. V tomto případě vyjde na 500 korun.

Pokud nepožádáte o nový doklad včas a budete řídit i po uplynutí jeho platnosti, riskujete pokutu za řízení bez platného řidičského průkazu. Za tento přestupek hrozí řidiči pokuta na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.
 
Aktuální statistiku k výměně řidičských průkazů najdete na našem webu zde.
  
Do konce letošního roku si musí vyměnit průkazy způsobilosti také vůdci plavidel a členové lodních posádek.
 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů