Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jawa, Praga i Harley Davidson. Na náměstí v Olomouci se konal sraz veteránů

Naše téma
Karel Machyl, Daniela Martinovská | 24.10.2023
dalších 59 fotek
V Olomouci se konal sraz veteránů. | foto: Karel Machyl se souhlasem
Automobily a motocykly vyrobené převážně v období první republiky se v uplynulých dnech představily na Horním náměstí v Olomouci. Jak uvedl Olomoucký deník kromě známých československých značek, jako byly Aero, Jawa, ČZ, Škoda, Praga, Tatra nebo Zbrojovka Brno, se představily i další, například Mercedes, Ford nebo Bentley, v případě motocyklů třeba také Harley Davidson, Indian, DKW, Norton, BMW, ale i další.
Akci pořádal ve spolupráci s městem Středomoravský klub automobilistů a motocyklistů, a to u příležitosti 100. výročí svého založení. Prvorepublikový autobus Tatra 27 byl neustále zavalen zvědavci. Stroj, který v Olomouci zajišťoval přepravu obyvatel v době 2. světové války, si zájemci mohli prohlédnout i zevnitř.

Nejstarším vozidlem přehlídky veteránů byl automobil značky Lorraine-Dietrich vyrobený v roce 1907, z motocyklů pak Triumph Junior z roku 1919. Naopak nejmladším kouskem byl americký vůz Buick Super z roku 1941, nejmladším motocyklem potom DKW vyrobené jen o rok dříve. 

Součástí programu byla také komentovaná módní přehlídka dobového oblečení. Ostatně stylově byla oblečená také většina vystavujících i mnozí návštěvníci. Vše doprovázela živá hudba DIXIE VH Olomouc.

Mezi 56 vybranými automobily byla také unikátní limuzína Praga z roku 1928 Jiřího Richtera z Hranic, který ji před lety odkoupil v Hamburku a pečlivě zrenovoval. Jedná se o jeden z pouhých deseti na světě zachovaných kusů tohoto jedinečného vozidla.

Celá akce vyvrcholila odpolední vyjížďkou po historických závodních tratích v okolí Svatého Kopečku, jejímž cílem byly Příkazy, kde byl v říjnu 1923 Středomoravský klub automobilistů a motocyklistů založen. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů