Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Velké SUV od Škody se opravdu jmenuje po medvědovi. Je to Kodiaq

Naše téma
Redakce | 06.05.2016
Škoda Kodiaq. | foto: Škoda Auto
Česká automobilka Škoda Auto potvrdila dřívější spekulace a oznámila, že chystané velké SUV se bude jmenovat Kodiaq. Výběrem jména se inspirovala u medvěda kodiaka.
Ten žije na ostrově Kodiak u jižního pobřeží Aljašky – o toto území se dělí zhruba tři tisíce kodiaků a čtrnáct tisíc lidí.

V jazyce původních obyvatel kmene Alutiiqů se tento medvěd jmenuje Taq uka 'aq, přičemž písmeno "q" na konci slova je charakteristické pro označení zvířat. Psanou podobu jména nového SUV, tedy Kodiaq, tak prý máme brát jako poctu jazyku tohoto kmene.

Stejný charakter
A proč se škodovka při výběru jména velkého „esúvéčka" inspirovala u medvědů? Především proto, že Kodiaq i kodiak údajně mají společné charakterové rysy. Oba podle automobilky vyzařují dynamiku, robustnost a sílu ochránce. A oba mají smysl pro rodinu.

S délkou až tři metry a hmotností zhruba 400 kilogramů, v případě samců, je kodiak jedním z největších a nejsilnějších poddruhů medvěda. Přitom však vedou mírumilovný a společenský život, scházejí se v tlupách, podobných rodinám, vyměňují si zkušenosti a občas si spolu hrají. Někteří medvědi se spolu dělí o nejlepší místa pro lov lososů.

Škoda Kodiaq.


Na rodinu cílí i nové SUV. S délkou 4,7 metru pojme až sedm cestujících a nabídne prý i velký zavazadelník. Škoda však slibuje také terénní schopnosti.

Začátek ofenzivy
Kodiaq, jehož předobraz jsme si mohli prohlédnout v podobě studie VisionS na autosalonu v Ženevě, bude představen ve druhé polovině roku – zřejmě v září na autosalonu v Paříži.

Představení konceptu Škoda VisionS najdete zde.

Vůz bude technicky blízce spřízněný s novým Volkswagenem Tiguan, má být ale větší a prostornější. O nabídce motorů lze zatím jen spekulovat, jisté je použití přeplňovaných jednotek koncernu Volkswagen. Půjde o zážehové agregáty 1.4 TSI a 2.0 TSI a turbodiesel 2.0 TDI v různých verzích. Výkonem by měly pokrývat pásmo od 115 do 220 koní. Později by měl dorazit také plug-in hybrid.

Zahájení prodeje je plánováno na začátek příštího roku. Uvedení na trh doprovodí heslo „Discover new grounds". Kodiaq stojí na počátku SUV ofenzivy mladoboleslavské značky.

Koncept Škoda VisionS.


V roce 2017 například dorazí druhá generace Yetiho, zřejmě jako sourozenec Seatu Ateca. Mladoboleslavský výrobce však také potvrdil další dvě SUV, i když zatím jen pro čínský trh. Je ale velice pravděpodobné, že obě dostanou i svoje evropské verze. V prvním případě by se mělo jednat o crossover na způsob kupé-SUV, tedy vůz podobný například BMW X4, případně větší X6.

Druhým vozem bude kompaktní model menší než Yeti. Půjde o konkurenta například Renaultu Captur či Nissanu Juke.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů