Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ve Spojených státech vzniklo městečko pro testování autonomních vozidel

Naše téma
Redakce | 24.07.2015
Mcity je "umělé" městečko pro testování autonomních vozidel. | foto: University of Michigan
Většina automobilek je přesvědčena, že budoucnost patří vozům, které si v provozu vystačí bez řidiče. Proto vyvíjí řadu technologií umožňující autonomní jízdu. Pro jejich testování vzniklo v americkém státě Michigan speciální městečko.
Jmenuje se Mcity, rozkládá se na ploše zhruba 13 hektarů, nežije v něm jediný člověk a místo skutečných budov v něm najdete jen makety. Stojí za ním tamní univerzita (University of Michigan), s níž na projektu spolupracuje několik automobilek (údajně jich je patnáct a každá na Mcity přispěla jedním milionem dolarů, tedy asi 24,6 mil. Kč) i výrobci dílů a komponentů.

Podle zástupců univerzity jde o nejpokročilejší středisko testování autonomních vozidel na světě. Městečko nabízí snad všechno, s čím se auta mohou v provozu ve městě setkat. Cesty mají například různý povrch, nechybí semafory, kruhové objezdy, křižovatky, přechody pro chodce, parkovací místa, železniční přejezd či dokonce i tunel a nájezd na dálnici.

Mcity je 'umělé' městečko pro testování autonomních vozidel.


Tvůrci však mysleli také na zdánlivé detaily. Autonomní technologie se tak v Mcity budou muset vypořádat třeba i s poškozenými dopravními značkami.

V Mcity také plánují různé nástrahy, které mají být podobné rizikovým situacím, k nimž pravidelně v mětském provozu dochází. Tak například se bude testovat reakce autopilota na chodce (v podobě makety), který se pokusí přejít silnici po vystoupení z autobusu - a "náhodou" vkročí zrovna do cesty projíždějícího vozu. Další výhodou má být také možnost zkoušet autonomního řízení za všech typů počasí a povětrnostních podmínek.

Mcity je 'umělé' městečko pro testování autonomních vozidel.


Nový testovací areál pak otevírá i možnost zkoušet systémy komunikace mezi auty v provozu, ale také propojení vozů s infrastukturou. Podle automobilek je právě vzájemné "povídání si" možností, jak zlepšit bezpečnost na silnici. Vozy si totiž budou moci vyměňovat například informace o hustotě provozu či například zjištěnému náledí. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů