Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vauxhall Maloo VXR: Šílený pick-up má 536 koní, koupit jej můžete i v Evropě

Naše téma
Redakce | 26.12.2015
Vauxhall Maloo VXR. | foto: Vauxhall
Pick-up je obecně vnímán jako užitkové auto, jehož posláním je hlavně dřina. V Austrálii si ale myslí něco jiného, proto tam už řadu let nabízejí i sportovní pick-upy. Posledním v řadě je vůz jménem Maloo, jehož přeplňovaný osmiválec dává 536 koní. Koupit jej můžete i v Evropě.
Tradice sportovních pick-upů je v Austrálii poměrně dlouhá. Vyvinula se z obliby vozů, jimž se u protinožců říká "ute". Jde o užitková auta s dvoumístnou kabinou a korbou, která jsou odvozená od klasických "osobáků".

V roce 1990 se australská automobilka Holden, patřící koncernu General Motors, rozhodla vytvořit výkonnou verzi svého modelu Ute. A tak vznikl první Maloo. Jméno si vypůjčila z jazyka domorodých Aboriginců, maloo znamená hrom.

V současnosti Maloo vyrábí sportovní divize Holdenu a na domácím trhu jej prodává pod značkou HSV (Holden Special Vehicles). Nejnovější provedení s přídomkem R8 pohání 6,2litrový osmiválec LSA, který najdeme také například v Chevroletu Camaro ZL1.

Vauxhall Maloo VXR.


Motor je přeplňován kompresorem a poskytuje výkon 536 koní. Točivý moment dosahuje 671 Nm. Akcelerace z klidu na stovku pak zabere jen 4,6 sekundy, maximální rychlost je omezena na obligátních 250 km/h.

Nejlepší na tom ale je, že koncern General Motors "povolil" export šíleného pick-upu Maloo i do Evropy. Sice jen do Velké Británie, ale vzhledem ke skutečnosti, že v současnosti už u nás lze přihlásit i auto s pravostranným řízením, můžete si jej ze Spojeného království bez obav dovézt.

Vauxhall Maloo VXR.


V Británii se vůz prodává pod značkou Vauxhall jako Maloo VXR. Ve výbavě je samosvorný diferenciál, launch control (asistent pro co nejefektivnější a nejrychlejší rozjezd), multimediální systém s navigací či kožené čalounění.

Zájemci mohou volit mezi šestistupňovým manuálem a šestistupňovou automatickou převodovkou s možností řadit pádly u volantu.

Vauxhall Maloo VXR.


Maloo stojí nejméně 54 500 liber, tedy asi 2 miliony korun, což na první pohled vypadá jako přehnaná cena. Jenže za tyto peníze dostanete nejen zřejmě nejrychlejší užitkové auto v Evropě, ale také pomerně praktický vůz, který se výkony vyrovná i mnohem dražším sporťákům. A který také bude na silnicích dost vzácný.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů