Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V září se prodalo o desetinu méně aut. Propad je nejhorší za poslední rok

Naše téma
ČTK | 16.10.2012
Ilustrační foto | foto: archiv Deníku
Brusel - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v září meziročně snížil o 10,8 procenta na 1,1 milionu vozů po srpnovém poklesu o 8,9 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější propad za posledních 12 měsíců. Vyplývá to z dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).
Za první tři čtvrtletí letošního roku se prodej snížil o 7,6 procenta na necelých 9,4 milionu vozů. Jediným velkým trhem, který minulý měsíc vykázal růst, byla Británie. V Německu, jež je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej snížil o 10,9 procenta.

Výrazný pokles prodeje zaznamenaly jihoevropské země, které se potýkají s dluhovými problémy. V Řecku se prodej v září propadl téměř o polovinu. Ve Španělsku klesl o více než třetinu a v Itálii zhruba o čtvrtinu.

Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka je zajímavý pohled na počty registrací v zemích eurozóny a ostatních evropských státech. „V zemích eurozóny došlo za leden až září k poklesu prvních registrací o 10,5 procenta, kdežto v ostatních evropských zemích byl v souhrnu zaznamenán růst o 2,5 procenta," u­vedl.

Prodej automobilky Škoda Auto v EU minulý měsíc meziročně klesl o více než čtyři procenta na 42.314 vozů. Od začátku roku však mírně stoupl na 359.462 vozů. Tržní podíl společnosti se tak od ledna do září zvýšil na 3,8 procenta z 3,5 procenta před rokem, napsala ACEA.

Výzkumná společnost R.L. Polk & Co. tento týden předpověděla, že prodej aut v západní Evropě se letos sníží o milion vozů na 11,76 milionu. „V příštím roce by i za předpokladu zklidnění situace v EU měl prodej nových aut mírně klesnout na 11,63 milionu vozů," dodala.

Poradenská společnost LMC Automotive v srpnu uvedla, že celosvětový prodej osobních a lehkých užitkových aut letos stoupne o pět procent na rekordních 79,4 milionu vozů. V Evropě však LMC očekává pokles prodeje o pět procent na 18,2 milionu vozů.

Evropský trh tlačí dolů recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. V příštím roce by měl prodej v Evropě podle LMC stoupnout o dvě procenta, pokud eurozóna současnou krizi překoná. V případě rozpadu eurozóny by se však mohl propadnout o dva miliony vozů.

Příčinu letošního negativního vývoje je podle analytika KPMG Milana Bláhy vysoká nezaměstnanost v jižní Evropě, ale také šrotovné, které významně ukrojilo z koláče budoucího růstu prodejů aut v Evropě.

Svaz dovozců automobilů začátkem měsíce oznámil, že prodej osobních aut v Česku od ledna do září vzrostl o téměř tři procenta na 131.059 vozů. V posledních třech měsících se ale poptávka propadla a v samotném září klesla o čtyři procenta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů