Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Praze řidiči stráví za rok v zácpě 114 hodin. Nejucpanější město je v Mexiku

Naše téma
ČTK | 22.03.2016
dopravní zácpa - ilustrační foto | foto: Deník/Vít Šimánek
Řidiči v Praze, kteří denně dojíždějí do práce v dopravní špičce, stráví za rok na cestách o 114 hodin více, než kolik by jim trvala cesta po volně průjezdných ulicích. V Brně je to 101 hodin navíc a Ostravě 66 hodin.
Vyplývá to z celosvětového průzkumu společnosti TomTom, která v roce 2015 sledovala hustotu dopravy i ve třech největších městech Česka.

České hlavní město se v porovnání se světovými metropolemi umístilo na 74. místě a je na tom podobně jako Vídeň nebo Frankfurt nad Mohanem, uvedla dnes společnost TomTom.

Nejucpanějším městem s populací nad 800 tisíc obyvatel bylo loni Ciudad de México, hlavní město Mexika, kde dopravní zácpy prodlouží řidičům cestu v průměru o 59 %. V době dopravních špiček ale cesta trvá o více než 90 procent času nevíc, než kdyby byly silnice volné.

Na druhém místě je Bangkok, na třetím Istanbul, čtvrté je Rio de Janeiro, pátá Moskva.

Přehled celosvětově nejucpanějších měst na svetě za rok 2015
MěstoPrůměrné prodloužení času cesty
Ciudad de México59 %
Bangkok59 %
Istanbul59 %
Rio de Janeiro59 %
Moskva59 %
Bukurešť59 %
Salvador59 %
Recife59 %
Čcheng-tu59 %
Los Angeles59 %

Praha sice zůstává tradičně nejucpanějším městem republiky, dopravní situace se tam ale podle průzkumu v posledních letech zlepšuje. Brno už dostihlo Prahu ve dvou ze tří sledovaných parametrů - prvním je celková úroveň dopravní zácpy, takzvaná kongesce, druhým hlediskem je odpolední dopravní špička.

Českým řidičům můžou informace o tom, kdy dopravní špičky dosahují maxima, podle ní pomoci při plánování cest. "Pokud jen pět procent řidičů změní své cestovní plány, průjezdnost hlavních tahů to může zlepšit až o 30 procent," dodala.

V pražských ulicích je situace nejhorší v době ranní špičky, kdy motoristé stráví na cestách o 52 procent času navíc. V Brně je to 41 procent. O něco lépe se řidičům jezdí v Ostravě, kde dopravní zácpy dosahují 18 procent, přičemž v ranní špičce je to 27 procent a v odpolední 30 procent.

Největší kolony se loni v Praze tvořily ve čtvrtek 30. dubna, kdy lidé odjížděli na prodloužený květnový víkend. "Čtvrteční odpolední špičky v hlavním městě byly v tomto roce nejhorší z celého týdne, mezi 17:00 a 18:00 dosahovaly 51 procent. Nejlépe se v odpolední špičce jezdí v pondělí, kdy na silnici strávíme ´jen´ o 42 procent času víc než v době, kdy jsou silnice volně průjezdné," zjistili autoři průzkumu. V ranních špičkách je doprava v metropoli nejhustší mezi 08:00 a 09:00, v týdnu je nejhorší úterý, v těsném závěsu je pondělní ranní špička. Relativně nejklidnější ráno zažívá pražská doprava v pátek, kdy jsou silnice ucpanější o 37 procent v porovnání s "klidovým stavem".

V Brně jsou ranní dopravní špičky snesitelnější, odpolední dopravní špičky jsou zde naopak podobné jako v Praze. Ve čtvrtek a v pátek mezi 16:00 a 17:00, kdy hustota dopravy dosahuje maxima, jsou dokonce brněnské silnice hůř průjezdné než v hlavním městě. Nejvyšší zácpy z celého roku se v Brně tvořily 15. října, kdy se negativně projevila kombinace deštivého počasí a řady uzavírek ve městě i na dálnici D1.

Společnost TomTom sledovala dopravní situaci 295 měst ve 38 zemích na šesti kontinentech, pracuje se 14 triliony dat nasbíraných za osm let.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů