Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V plzeňském bahně s vozem nové automobilky. Grenadier dorazí příští rok

Naše téma
Radek Pecák | 13.11.2021
dalších 10 fotek
Výrobek nové automobilky se do Česka začne dovážet příští rok | foto: Autosalon Dajbych
Klasické terénní automobily s žebřinovým rámem jsou vymírajícím druhem. Překvapivě se ale na trhu příští rok objeví auto od čerstvě vzniklé automobilky. Grenadier se bude oficiálně dovážet také do Česka.
Lesníci, těžaři, zemědělci, ale také záchranáři, pracovníci humanitárních organizací nebo dobrodruzi. Všem těmto skupinám lidí, kteří se potřebují dostat na velmi obtížně přístupná místa vyhoví od příštího roku kromě například Jeepu Wrangler nebo Fordu Bronco také vůz Grenadier.

Auto v akci si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Za tímto projektem stojí britský miliardář Jim Ratcliffe, který je šéfem nadnárodního chemického koncernu Ineos. Původně chtěl odkoupit licenci na výrobu legendárního Defenderu, ale protože u firmy Land Rover nepochodil, rozhodl se nechat zkonstruovat vlastní vůz.

Design, jak jsem se mohl přesvědčit při prezentaci prototypu v Plzni, skutečně do jisté míry kultovní offroad připomíná. Techniku má ale naprosto jinou.

Například pod kapotou se nacházejí šestiválcové agregáty od BMW. Jak dieselový, tak i zážehový. "Vybrali jsme si je proto, že nabízejí dostatečný točivý moment také při nízkých otáčkách," vysvětlili nám tvůrci automobilu v autosalonu Dajbych. Právě tato plzeňská firma se příští rok stane oficiálním dovozcem Grenadierů do Česka.

Zážehový motor má výkon 285 koňských sil a disponuje točivým momentem 450 Nm, diesel sice nabídne řidiči k využití o o 36 koní méně, ale zato má o sto newtonmetrů vyšší točivý moment.

Také při vývoji a výrobě dalších dílů vozu tvůrci z rakouské Magny Steyr ze Štýrského Hradce spolupracovali s dalšími špičkovými výrobci. Například osmistupňová automatická převodovka pochází od společnosti ZF, sedačky vyvinulo Recaro a nápravy Carraro.

Ocelová karosérie je přimontována na žebřinový rám, část povrchových dílů je ovšem z hliníku. Zadní dveře jsou dvoukřídlé a do zavazadlového prostoru lze naložit europaletu. "To proto, aby při záchranných misích nebylo nutné paletu, která třeba přiletí letadlem, zbytečně rozbalovat," vysvětlili mi.

Klasické ovladače, žádné tápání po displejích....
Palubní deska v jednom z prototypu, ve kterém jsem se mohl svézt na sedačce spolujezdce, byla ještě zhotovena z jiných mateirálů než se použijí v sériově vyráběném voze. Logika a velikost ovládacích prvků však bude stejná. "Počítá se s tím, že je bude možné uchopit i s mokrýma rukama a třeba v tlustých zimních rukavicích," vysvětlila testovací jezdkyně. Trošku nezvyklá pro řidiče však bude absence klasického přístrojového štítu. Veškeré potřebné údaje se totiž zobrazují pouze na centrálním displeji.

Auto si snadno poradí i s těžším terénem než v podzimním sychravém dni nabízel rozbahněná rokle na okraji Plzně. Vůz má totiž stálý pohon všech kol, sériově namontované tři diferenciály, redukční převodovku a světlou výšku 258 milimetrů. Umí se probrodit vodou hlubokou osmdesát centimetrů.

Délka vozu je 4927 miimetrů, šířka bez zrcátek 1930, výška 2033 a rozvor 2922 milimetrů. Nádrž pojme přibližně 90 litrů paliva.

Ve výbavě budou moci být například dvě střešní okna nad předními sedačkami (jejich kryty lze zcela vyjmout) a příprava na montáž mnoha přídavných zařízení. "Například světelnou lištu nebo naviják půjde pouze přišroubovat a kabely se připojí zacvaknutím konektorů," dozvěděl jsem se. 

Do budoucna se počítá také s verzí pohonu na vodíkové palivové články. Na tom se již pracuje společně se specialisty korejské automobilky Hyundai. Hotovo by mělo být zhruba za tři roky.

Výroba všech verzí (kromě klasické karosérie bude k dispozici také například pick-up) bude probíhat v továrně ve francouzském městě Hambach.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů