Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V metropoli Turkmenistánu zakázali černá auta. Prezident tuhle barvu nemá rád

Naše téma
Daniel Fuglevič | 05.01.2018
Lada Samara a Gurbanguly Berdymuhamedov. | foto: Lada/wikipedia.org
Možná už jste slyšeli o zřejmě "trochu šíleném" prezidentovi Turkmenistánu, který do své země už v roce 2015 zakázal z čisté pověrčivosti dovážet černá auta. Nyní se ale tato fantasmagorická skutečnost posouvá na ještě absurdnější úroveň. Od ledna 2018 je totiž v hlavním městě doslova ilegální vlastnit černé auto.
Pokud vám jméno Gurbanguly Berdymuhamedov nic neříká, musíte vědět alespoň následující. Tento prezident Turkmenistánu je znám pro svou posedlost bílou barvou, kdy nedlouho po svém zvolení v roce 2007 neváhal za v přepočtu desítky miliard korun přeměnit hlavní město Ašchabad v bílé sídlo.

Ve městě je totiž nyní podle Guinnessovy knihy rekordů největší počet budov z bílého mramoru. Ke všemu pak musel mít Berdymuhamedov v bílé barvě také vozy prezidentské kolony, načež automobily vládních činitelů jsou rovněž bílé.

Před třemi lety obletěla svět zpráva, že do této země u Kaspického moře prezident zakázal import všech černých vozidel, jelikož černá barva přináší smůlu a pouze bílá, jak jste asi pochopili, přináší štěstí.

Berdymuhamedův sen o „bílém hlavním městě“ se ale dostává do absurdních rozměrů, protože od 1. ledna 2018 bylo v metropoli Turkmenistánu uzákoněno, že i vlastnictví zbylých černých aut je ilegální. Řadě majitelů tak nyní vláda vozy zabavila, a to bez jakéhokoliv dřívějšího upozornění.

Není nutné podotýkat, že finanční situace většiny obyvatel této bývalé země Sovětského svazu není zrovna nejlepší. Mnoha lidem, kteří si za těžce vydělané peníze auto koupili, byl tedy vůz zabaven, pokud měl černou barvu. Vše jen proto, že místní prezident je pověrčivý.

Automobily zadržují pořádkové složky na hlídaném prostranství a Berdymuhamedov majitelům černých aut doporučuje, aby si je v nejbližší době přelakovali nejlépe na bílou barvu, pokud chtějí auto vrátit zpět. Na přelakování však samozřejmě většina lidí nemá peníze.    

A čím pro srovnání jezdí Berdymuhamedov, ptáte se? Kromě bílých vládních limuzín vlastní prezident i zelené Bugatti Veyron, které svým odstínem odkazuje na národní vlajku Turkmenistánu. Mezi bílými přehlídkovými vozy pak najdete luxusní kabriolety Rolls-Royce Dawn.

Zatímco se tedy šílený vládce projíždí ve svém zeleném hypersportu za miliony, majitelé černých aut v Ašchabadu hledají způsob, jak najednou sehnat přibližně 7000 manatů (asi 42 000 korun) na přelakování svého vozu. Průměrná měsíční mzda je přitom nějakých 1000 manatů, tedy kolem 6000 korun.

Vítejte v Turkmenistánu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů