Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V garáži se našlo „zapomenuté" BMW M1. Vzácný sporťák tam stál 34 let

Naše téma
Dominik Valášek | 30.12.2016
dalších 11 fotek
Facebook/Mint Classics
Z rozličných důvodů se občas stane, že se různá auta ocitnou „zapomenuta" v garážích či stodolách na celá desetiletí. A jejich nálezci někdy mají obrovskou kliku. Třeba když je objeveným vozem BMW M1, jehož hodnota roste do astronomických výšin.
Jeden přesně takový vůz byl zaparkován do garáže v Itálii, údajně v roce 1982, a od té doby přežíval bez povšimnutí. Proč to ale někdo udělal, je těžko říci. BMW má najeto jen 7392 kilometrů a je obuto ještě na původních pneumatikách.

Obrázky z garáže přitom neukazují nic vyloženě vábného. Kdysi zářivě červená M1 je pokrytá hustou vrstvou prachu zevnitř i zvenku. Návštěvníci dokonce odložili na auto občas nějaký kus odpadu, aniž by tušili, jaký klenot před sebou mají.

Jenže jakmile byl vůz vytažen z garáže a poprvé „osprchován" vypadá náhle o dost optimističtěji. Klima garáže bylo totiž milosrdné, takže nerezlo a autu dohromady nic není.

Dát do původního stavu exteriér a interiér bude chtít jen trochu leštěnky a přípravku na kůži - M1 se tak bude líbit světu stejně, jako se mu líbila naposledy před 34 lety.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak se toto dlouhodobé parkování podepsalo na řadovém šestiválci o objemu 3,5 litru, převodovce a obecně na technice a všech funkčních prvcích.

Nové kapaliny a trocha pořádného servisu by však mohly stačit k tomu, aby M1 zase běhala jako zamlada. Práce a investice se v tomto případě rozhodně vyplatí. M1 se vyrobilo jen 453 kusů a dnes se jedná o jedno z nejcennějších BMW vůbec.

Jeho cena dnes přesahuje i 14 milionů korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů