Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Už jste sundali starou dálniční známku? Jestli ne, můžete dostat pokutu

Naše téma
Jaroslav Perdoch, Redakce | 01.02.2017
Ilustrační foto. | foto: Deník/Lukáš Kaboň
Dva tisíce korun. Taková pokuta hrozí řidičům, kteří z předního skla automobilu včas neodstraní dálniční známku pro rok 2016, jejíž platnost končí 31. ledna. Po tomto termínu už starý kupon nemá na skle co dělat.
„Jedná se o přestupek," potvrdila Daniela Vlčková z moravskoslezské policie s tím, že na místě lze uložit pokutu až dva tisíce korun.

Způsobů, jak sundat známku, je hned několik. V krajním případě může posloužit i nehet. Ne každému se ale takto podaří odlepit známku celou, na skle zůstávají malé kousky. Použít lze i různé škrabky nebo žiletku.

Čtěte také: PŘEHLEDNĚ: Rok 2017 z pohledu řidičů. Tohle byste měli vědět

Stejně jako v minulých letech se na přelomu ledna a února výrazně zvyšuje zájem o nové dálniční známky. Na některých místech je motoristé neseženou. Známku lze sehnat například na čerpacích stanicích, poštách nebo v obchodních centrech.

Lidé by se ale rozhodně měli vyvarovat podezřelých nákupů za „výhodnou" cenu. Mohlo by se totiž stát, že si na čelní sklo auta nalepí padělek.

Dálniční známky se kradou. Přímo z aut
Kdo od února vyjede na zpoplatněný úsek bez dálniční známky pro rok 2017, musí počítat s pokutou do výše pěti tisíc korun. Pokuta hrozí i tomu, kdo má platnou známku, ale zapomene doma druhý díl kuponu. Dodatečné předložení není možné.

„Jedná se o přestupek. Výše pokuty uložené na místě v blokovém řízení je do 5000 korun. Dodatečné předložení dílu kuponu není reálné, právní normy tento postup nedefinují, neumožňují. Jedná se o zjištění reálného stavu v danou dobu na daném místě, policista je povinen přestupek vyřešit," říká Vlčková.

Čtěte také: VIDEO: Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Policisté doporučují, aby motoristé nosili druhý díl dálničního kuponu u sebe, například v peněžence mezi dalšími doklady. Nechat kupon v autě – třeba za stínítkem nebo v palubní desce – není ideální řešení.

V posledních týdnech je - například z Moravskoslezského kraje - hlášena řada případů, kdy zloději vnikli do auta a ze skla odlepili dálniční známku pro rok 2017. Někdy našli i druhý díl, který také vzali.

Motoristé tak přišli o možnost při krádeži vylepeného dálničního kuponu požádat o vydání náhradní známky. K tomu je totiž nutné předložit druhý platný díl.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů