Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Už je doma. Dobrodruh Pavel Suchý na staré Jawě objel celou zeměkouli

Naše téma
Redakce | 16.03.2014
Pavel Suchý vyrazil se starou Jawou na cestu kolem světa. | foto: Pavel Suchý
Praha - Po osmi měsících a 49 000 kilometrech skončila před pár dny pouť dobrodruha a novináře Pavla Suchého napříč čtyřmi kontinenty. V sedle třicet let staré Jawy 350-634 Suchý na cestě kolem zeměkoule projel 21 států, překročil 27 státních hranic a překonal i dvě velké světové pouště. To vše bez jakékoliv asistence, bez GPS, satelitních telefonů a dalších vymožeností moderního světa.
Suchého cesta začala loni v červnu. Trasa kolem planety vedla východním směrem přes Slovensko a Ukrajinu do Ruska a Mongolska. Z Vladivostoku pokračoval Suchý přes moře do Jižní Koreje a odtud do USA. Na severoamerickém kontinentě nabral jižní kurz přes Mexiko a země střední Ameriky. V jižní Americe byl jeho cílem nejjižnější přístav Ushuaia a následně Buenos Aires, odkud zamířil zpět do Evropy.

Pavel Suchý vyrazil na Jawě na cestu kolem světa.


I přes neuvěřitelnou vzdálenost, kterou v sedle stařičké Jawy urazil, na svůj stroj Suchý nedá dopustit. Nádrží proteklo při cestě kolem světa 2 900 litrů benzinu a 70 litrů oleje, celou dobu však motorka fungovala bez vážnější poruchy. Podle cestovatele svou kvalitou směle konkuruje i novým strojům.

„Pokud budeme srovnávat podobné kubatury a cenové segmenty, tak naprosto. Pokud jde o spolehlivost, právě tahle cesta ukázala, že při patřičné přípravě techniky může být odolnost starého stroje dokonce lepší nežli řady mnohem modernějších hraček," konstatoval novinář.

Pavel Suchý vyrazil na Jawě na cestu kolem světa.


Český stroj podle něj lidé poznávali a na mnoha místech si jej chtěli dokonce osahat a vyfotit se s ním. „Značku Jawa znali skoro všude. Vždyť kdysi exportovala do 120 zemí světa. Potkáte ji v Bolívii, v USA, v Argentině anebo i v Mexiku, byť tam jen motory ve strojích Caballero," vysvětlil Suchý.

Ze spousty lidí, které na cestách potkal, vyzdvihuje dobrodruh v cizině žijící Čechy a jejich potomky. Překvapil ho totiž jejich kladný vztah ke starému domovu, který se k nim v minulosti ne vždy choval zrovna dobře. Jak ale Suchý dodává, zajímavých příběhů bylo za těch bezmála padesát tisíc kilometrů skoro nepočítaně.

Motorkář Pavel Suchý po návratu z cesty kolem světa.


I přes zajímavá setkání a spolehlivý stroj však cesta kolem zeměkoule nebyla úplně bez jakýchkoliv zádrhelů. „Krizových okamžiků nebylo málo. Ovšem nikdy mě to nenapadlo řešit rukama nad hlavou," řekl Pavel Suchý, který se nejvíc těšil na rodinu a kamarády. 

A co chystá dobrodruh do budoucna? „Projekt zatím žádný nemám, na to je brzy. Chystám nějaké výstavy, besedy a hlavně knižní doplněné vydání cestopisu z cesty kolem světa. Podrobnější informace budou průběžně na webu www.jawakolemsveta.cz a na Facebooku," nastínil Suchý.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů