Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ušetřete při tankování, pomůžou i maličkosti

Naše téma
Redakce | 27.07.2012
Ilustrační foto
Praha - Dovolené jsou tady a s nimi cestování autem. Ceny pohonných hmot ale bývají nevyzpytatelné, v některých regionech dokonce před časem atakovaly magickou hranici 40 korun za litr. Tankování se proto stává nepříjemnou záležitostí.
Co vlastně způsobuje, že má Česká republika v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie dražší pohonné hmoty? Částka za litr pohonných hmot se odvozuje z ceny samotné suroviny, spotřební daně, distribučních nákladů a 20 procent DPH. Marže, které si pumpy k výsledné sumě připočítávají, většinou nepřekročí dvě koruny, a jsou tak paradoxně jednou z nejmenších položek. Na opačné straně žebříčku stojí spotřební daň – z litru pohonných hmot do státní kasy přibude zhruba 20 korun, což je téměř nejvíce z celé EU.

Češi na zdražování reagují například omezením využívání aut nebo čerpáním u neznačkových pump, které ovšem nese svá rizika. Kvůli nekvalitním (často míchaným) pohonným hmotám totiž může dojít až k zadření motoru. Velké řetězce jako Agip, Benzina či Shell proto nedávno v rámci boje o zákazníka přistoupily k nečekanému řešení – snížily ceny pohonných hmot na úroveň menších a levnějších čerpacích stanic.

Chtěly tak zamezit tomu, aby majitelé vozů dávali přednost právě pumpám s podezřele nízkými cenami. Přestože čerpací stanice marži srazily na minimum, plná nádrž stále vyjde na nemalé peníze. Co dělat, abychom k pumpám nemuseli tak často a zdárně dojeli do cíle?

Jak také můžete ušetřit na benzinu:

1. Snižte spotřebu.

Naučte se jezdit šetrně. Následující tipy uleví vaší peněžence:

2. Nevozte zbytečnou zátěž.

Kila navíc nutí motor k vyšším výkonům. Udělejte v kufru generální úklid a vyházejte z něj zbytečnosti, jako např. nepotřebné nářadí, přepravky nebo prošlou autolékárničku. Čím méně toho s sebou vozíte, tím lépe.

3. Pravidelně kontrolujte hustotu pneumatik.

Podhuštěná kola bojují s větším odporem vzduchu a navíc se brzy opotřebí. Kompresory pro kontrolu správné hustoty přitom najdete téměř na každé čerpací stanici.

4. Vylaďte styl jízdy.

Systém „brzda-plyn" vede k rychlejšímu spalování, jezděte plynule a včas přeřazujte, využívejte setrvačnost. Pokud neumíte svoji jízdu korigovat, pomůže tempomat – udržuje konstantní rychlost, takže je ideální třeba na dálnici.

5. Zkuste prémiová paliva.

Používáním prodloužíte životnost motoru a zmenšíte náklady na jeho údržbu; neplatí přitom pravidlo, že prémiový rovná se drahý – u Agipu například prémiová paliva pořídíte za stejnou cenu jako standardní.

6. Vypínejte motor při delších stáních.

Zdá se to jako triviální věc, ale pokud musíte na světlech nebo železničním přejezdu stát déle než minutu, vypněte motor. Za hodinu chodu na volnoběh totiž spálíte až dva litry paliva.

7. Zapojte se do věrnostních programů.

Velké řetězce pravidelným zákazníkům nabízejí nejrůznější bonusové programy – pokud mezi nimi máte svoji oblíbenou pumpu, využijte jich. Budete tankovat levněji a díky široké distribuční síti po celé ČR navíc jednoduše a bez obav o zdraví svého vozu.

8. Jezděte plně obsazenými auty.

Pokud denně dojíždíte např. do práce, zajistěte si spolujezdce – o náklady na nádrž se jednoduše podělíte.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů