Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Unikátní výstava: Mezi nejkrásnějšími auty 30. a 40. let je i Tatra T97

Naše téma
Redakce | 14.06.2013
dalších 40 fotek
1938 Tatra T97, sbírka Lane Motor Museum. | foto: Peter Harholdt
Nashville /FOTOGALERIE/ - Blázni do aut a motorek v okolí amerického Nashvillu mají obrovské štěstí. Právě dnes tam totiž začala výstava, která ukazuje nejkrásnější silniční stroje 30. a 40. let. A mezi exponáty je i československá Tatra T97.
Organizátoři výstavu pojmenovali jako "Sensuous Steel", v překladu "Smyslná ocel". Při pohledu na 18 nádherných automobilů a dva působivé motocykly vám okamžitě dojde proč.

Interiér od Hermes a první minivan
Kromě Tatry T97 je na výstavě k vidění celá řada unikátů, které dnes patří k mimořádně ceněným sběratelským kouskům.

Cord L-29 Cabriolet z roku 1929 byl například prvním americkým luxusním vozem s pohonem předních kol. Vystavený kus vlastnil slavný architekt Frank Lloyd Wright, který se rozhodl auto přestříkat výrazným oranžovým lakem.

Delahaye 135 MS Roadster byl vytvořen pro pařížský autosalon v roce 1937. Má hliníkovou karoserii a kožený interiér si vzal na starost věhlasný módní dům Hermes. Zvláštností je přední sklo, které se dalo "srolovat" do přední kapoty.

Pierce-Arrow Silver Arrow Sedan z roku 1933 postavil Phillip Wright pro Světovou výstavu v Chicagu. Auto bylo ve své době ztělesněním luxusu, cenovka činila 10 000 dolarů (dnes by to bylo zhruba 170 000 dolarů, tedy 3,4 milionu korun). Vzniklo jen pět kusů, tři se dochovaly do dneška.
1936 Stout Scarab, sbírka Larryho Smithe.

Stout Scarab (na obrázku výše) může být považován za první světový minivan. Za jeho vznikem stojí letecký inženýr Bill Stout, který na voze začal pracovat už v roce 1930 a původně chtěl vytvořit mimořádně vyhlížející sedan. Nakonec z toho vzniklo velkoprostorové auto s pohyblivými sedačkami a stolkem.

Exponáty ze všech koutů světa spojuje také patrný vliv uměleckého směru Art deco, kterému se dařilo mezi oběma světovými válkami. Tento dekorativní styl ve své době ovlivňoval téměř všechno: od architektury přes nábytek, spotřebiče, šperky, módu, až po dopravní prostředky - vlaky, auta i motorky.

Výstava v galerii Ingram ve Frist Center for the Visual Arts Ingram Gallery bude otevřena do 15. září 2013.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů