Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Unikátní Porsche 959 jde do aukce. Cena bude astronomická

Naše téma
Dominik Valášek | 13.01.2017
dalších 18 fotek
Porsche 959 Sport. | foto: RM Sotheby\'s
Porsche 959 je bezesporu jednou z legend značky. Přímý předchůdce 918 Spyder a předchozí Carrery GT přišel na trh v roce 1986, aby udělal díru do světa. Vyrobeno bylo jen 292 kusů, což samo o sobě dělá z 959 nedocenitelný sběratelský kus. Ale co teprve specifikace, které se vyrobilo jen 29 kusů?
Faktem je, že naprostá většina 959 opustila továrnu s „výbavou" Komfort. Ta znamenala, že jste do 959 dostali třeba kožené čalounění, samonivelační tlumiče, klimatizaci a pár dalších prvků, které i z vrcholného supersportu udělají snesitelné auto.

Jenže potom tady byla ještě specifikace Sport, pro kterou se v osmdesátých letech rozhodli jen ti největší nadšenci. Na kůži a vánek z klimatizace zapomeňte, 959 Sport má skořepiny s látkovými potahy, klasické a pořádně tuhé tlumiče a místo klimatizace má kompletní závodní rám.

Díky všem těmto rozdílům je verze Sport o nějakých 100 kilogramů lehčí než Komfort, což znamená, že má její plochý, vzduchem chlazený šestiválec méně práce.

Čtěte také: Mercedes 300 SL byl vytažen po čtyřiceti letech z garáže. Nevypadá na to

Tento konkrétní kus už je navíc vybaven paketem pro vyšší výkon, který z původních 450 koní (331 kW) udělal 515 koní (378 kW). Vůz tedy atakuje maximální rychlost kolem 340 km/h a z nuly na sto zrychlí ještě rychleji než standardní model, který to uměl za 3,6 sekundy.

Bílý vůz na obrázcích jde do dražby aukční síně RM Sotheby's a to už 8. února v Paříži. První odhad ceny sahá vskutku astronomicky vysoko. Předpokládá se, že 959 Sport v perfektním nového majitele vyjde na 1,6 až 2,1 milionu dolarů (v přepočtu asi 41 až 54 milionů korun).

Pro nás je navíc zajímavý i první majitel auta. Vůz byl totiž zakoupen nový Vaskem Polakem Jr., což byl syn závodníka a dealera Porsche, který emigroval do Ameriky z bývalého Československa.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů