Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Unikátní kombík Ferrari jde do aukce. Vznikl už před 50 lety

Naše téma
Radek Pecák | 04.09.2018
dalších 21 fotek
Ferrari 330 Vignale Shooting Brake | foto: RM Sotheby´s
Osmého prosince bude možné na aukci v Petersen Automotive Muzeu v Los Angeles koupit naprosto unikátní vůz - Ferrari 330 Vignale Shooting Brake.
S největší pravděpodobností existuje pouze jediný exemplář vozu Ferrari 330 Vignale Shooting Brake, který má více než padesátiletou historii. Nyní se dostává do aukce, kterou pořádá aukční síní Sotheby´s.

Vůz vznikl přestavbou kupé 330 GT. Nejde ovšem o počin nějakého amatéra, který se do díla pustil ve špinavé garáži, ale o precizní práci odvedenou karosárnou Vignale. Ta na své dílo byla natolik hrdá, že ho dokonce veřejně prezentovala na 50. ročníku turínského autosalonu v roce 1968.

Jednalo se o speciální zakázku pro jistého amerického obchodníka. Design si vzal na starosti syn dovozce značky Ferrari do USA - Luigi Chinetti a ruku k dílu údajně přiložil i jistý plakátový výtvarník Bob Peak.

V podstatě celé auto přetvořili podle svých představ. V kontextu s dnešním designovým stylem, kdy se zmenšují a v podstatě maskují hlavní světlomety, je zajímavé, že už tento vůz měl mřížkami zakrytá jak přední, tak i zadní světla. Z určitých úhlů pohledu se zdá, že vůz tyto světlomety vůbec nemá.

Automobil pak často měnil své vlastníky. Jedním z nich byl také určitou dobu Jay Kay, zpěvák skupiny Jamiroquai, který je znám také jako milovník sportovních vozů.

Původně byl vůz zelený se zlatou střechou, nyní se na fotografiích před aukcí prezentuje v titanovém odstínu. Je ovšem ve velice dobrém stavu, včetně interiéru s hojným zastoupením dřeva a čyřlitrového dvanáctiválcového motoru s výkonem 300 koňských sil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů